Rob's kookboek

Hopjespudding

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Koeltijd
  • 2 uur of langer
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 liter melk
  • 4 eierdooiers
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 10 blaadjes witte gelatine
  • 3-4 eetlepels gevriesdroogde poederkoffie
  • zout
  • 1 eetlepel basterdsuiker
Tip van de kok
  • Vervang de vanillesuiker door vloeibare vanillearoma of trek in de melk een half overlangs doorgesneden vanillestokje.
  • Voeg aan de vloeibare pudding 2-3 theelepels koffielikeur of sinaasappellikeur toe.
Bereidingswijze
  1. Zet de puddingvorm gevuld met koud water in de koelkast.
  2. Laat de meik in de pan langzaam warm worden.
  3. Roer de eierdooiers in de grote kom met 80 g kristalsuiker en de vanillesuiker tot de suiker niet meer knarst.
  4. Verwarm 120 g suiker onder af en toe roeren in de koekepan tot deze kastanjekleurig geworden is.
  5. Week de gelatine in de kleinere kom onder koud water.
  6. Voeg langzaam onder goed roeren de caramel uit de koekepan bij de bijna kokende melk.
  7. Blijf roeren tot de caramel volledig is opgelost.
  8. Voeg de poederkoffie en een paar korrels zout toe.
  9. Proef of de koffie voldoende is.
  10. Voeg eventueel nog wat poederkoffie of suiker toe.
  11. Giet de vloeistof daarna, onder geregeld kloppen bij de eierdooiers met suiker.
  12. Laat alles in de pan, nog steeds kloppende met de garde binden, maar niet koken.
  13. Knijp het water uit de gelatine.
  14. Los die in de inhoud van de pan op.
  15. Zet de warmtebron zo laag mogelijk.
  16. Controleer of alle gelatine is opgelost en er in de pan geen kleine glazige deeltjes meer te bekennen zijn.
  17. Neem de pan van de warmtebron.
  18. Giet de puddingvorm zeer goed leeg.
  19. Breng de puddingmassa over in de vorm.
  20. Strooi daar de basterdsuiker in.
  21. Deze suiker lost op in het door de pudding afgestane vocht, waardoor al te sterke vorming van een vel op de pudding wordt voorkomen.
  22. Zet de vorm tenminste 2 uur in de koelkast.
  23. Houd de puddingvorm in warm water.
  24. Maak deze los met de steel van een vork of lepel.
  25. Leg de serveerschotel ondersteboven op de puddingvorm.
  26. Keer beide tegelijk om.
  27. Neem de vorm weg.