Rob's kookboek

Karamelvla

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 3/4 liter
  • 150 g kristalsuiker
  • 35 g custardpoeder
  • 750 ml melk
Tip van de kok
  • Garneer het nagerecht met slagroom.
  • Serveer de vla in eenpersoonsschaaltjes of coupes. Er is dan per persoon slechts 125-150 ml vla nodig.
  • Serveer er een ijswafel, oublie of krokant biscuitje bij.
Bereidingswijze
  1. Verwarm de suiker, niet te snel, op de warmtebron.
  2. Schud de pan af en toe, maar roer niet in de suiker.
  3. Meng het custardpoeder met een deel van de melk aan tot een glad papje.
  4. Laat de rest van de melk in het steelpannetje warm worden.
  5. Leg het deksel van de pan klaar.
  6. Schenk 1 dl koud water in het kopje of kommetje.
  7. Wacht tot de suiker langs de wand van de pan begint te schuimen en de rest van de suiker vloeibaar en kastanjekleurig geworden is.
  8. Neem de pan even van het fornuis en giet het water over het deksel aan de achterzijde in de pan. (Het water gaat namelijk direct over in stoom, die de vingers lelijk zou kunnen verbranden.)
  9. Zet de pan weer op de warmtebron en schenk de warme melk in de pan.
  10. Wacht tot de melk kookt en roer er dan het papje door.
  11. Neem de pan van het fornuis als de inhoud even heeft gekookt.
  12. Spoel de vlaschaal om met koud water.
  13. Zet de schaal op de houten plank of op de dubbelgevouwen doek.
  14. Schenk de vla in de schaal.
  15. Dek het oppervlak van de hete vla af met huishoudfolie.
  16. Het folie voorkomt dat zich op de vla een vel vormt.
  17. Laat de vla goed afkoelen.
  18. Verwijder het huishoudfolie en klop de vla even door.