Rob's kookboek

Mokka parfait

Bereidingstijd
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 blaadjes gelatine
  • 5 g poederkoffie
  • 3 eetlepels koffielikeur of cognac
  • 2 eieren
  • 2 eierdooiers
  • 80 g suiker
  • 250 ml room
  • ½ zakje vanillesuiker
  • geraspte bittere chocolade
  • 1 eetlepel amandelsnippers
Tip van de kok
  • Parfait kan worden ingevroren in allerlei vormen. Mokka- of chocolade-parfait kan bijvoorbeeld in kleine koffiekopjes worden ingevroren en geserveerd.
  • Een parfait blijft lekker zacht door de likeur, een parfait zonder alcohol hoeft niet zo lang in de diepvries.
  • Varieer de smaak door cacao en chocoladelikeur te gebruiken.
  • De chocolade parfait serveren met wat advocaat.

Deze fijne ijssoort met zijn zachte romige smaak is gemakkelijk en snel te maken.

Bereidingswijze
  1. Vul een grote pan half met water en zet deze op.
  2. Verhit het water maar laat het niet koken.
  3. Week de gelatine in koud water.
  4. Los de poederkoffie op in de koffielikeur of cognac.
  5. Doe de eieren en eierdooiers met 3/4 van de suiker in de metalen kom.
  6. Zet de kom in de pan met water.
  7. Klop de eieren en suiker luchtig en dik.
  8. Blijf roeren tot dit mengsel vrij heet is geworden.
  9. Knijp de gelatine uit en klop deze door het hete mengsel tot ze is opgelost.
  10. Neem de kom uit de pan en klop het mengsel tot het geheel is afgekoeld.
  11. Roer de aangemaakte koffie erdoor.
  12. Klop de slagroom op met de rest van de suiker en de vanillesuiker.
  13. Zet wat slagroom apart voor de garnering.
  14. Spatel of schep de slagroom luchtig door het eiermengsel.
  15. Roer zo min mogelijk om de luchtigheid te bewaren.
  16. Vul de coupes met het mengsel en vries ze in.
  17. Laat het ijs tenminste drie uur opstijven.
  18. Garneer het dessert voor het serveren met een toefje slagroom, geraspte chocolade en amandelsnippers.