Rob's kookboek

Rode wijnmousse

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Koeltijd
  • tenminste 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 kleine eieren
  • 6 eetlepels suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 ml zoete rode wijn
  • 2½ eetlepel citroensap
  • 100 ml slagroom
  • 8 gekonfijte of verse vruchtjes
Tip van de kok
  • In plaats van de zoete rode wijn kunt u ook portwijn gebruiken of als u het alcoholvrij wilt houden gepureerde aardbeien of frambozen en wat limonade siroop.
  • Een klein scheutje cognac of vruchtenlikeur toegevoegd aan de mousse, voor de coupes worden gevuld geeft het dessert een extra volle smaak.
Bereidingswijze
  1. Scheid de eieren en doe het eiwit en de dooiers apart in kommen.
  2. Zet het eiwit in de koelkast.
  3. Roer 1 eetlepel suiker door de eierdooiers en plaats deze kom in een pan met heet water.
  4. Klop de eierdooiers schuimig en laat ze warm worden.
  5. Blijf kloppen tot het mengsel stevig is.
  6. Neem de kom uit de pan en klop de inhoud tot deze koud is.
  7. Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
  8. Verwarm 50 ml rode wijn, maar laat deze niet koken.
  9. Knijp de gelatine uit en klop deze door de hete wijn.
  10. Klop tot de gelatine helemaal is opgelost.
  11. Neem de pan van het vuur.
  12. Klop de rest van de wijn met 2 eetlepels citroensap erdoor en zet de pan in een grotere pan met zeer koud water.
  13. Roer de vloeistof nu en dan goed door elkaar zodat deze snel afkoelt.
  14. Klop het eiwit schuimig met enkele druppels citroensap en strooi er 1 eetlepel suiker in.
  15. Blijf kloppen.
  16. Voeg nogmaals 1-2 eetlepels suiker toe.
  17. Het eiwitschuim is goed wanneer dit zeer stevig is.
  18. Klop de slagroom stijf met 2 eetlepels suiker.
  19. Neem het pannetje met de wijn uit het koude water als de wijn lobbig begint te worden.
  20. Schep de opgeslagen eierdooiers en de helft van de slagroom door de wijngelei en vervolgens het eiwitschuim.
  21. Meng de luchtige massa tot de ingrediënten goed verdeeld en niet meer afzonderlijk zichtbaar zijn.
  22. Niet roeren of langer mengen dan noodzakelijk omdat de mousse anders zijn luchtigheid verliest.
  23. Vul de coupes met de mousse en zet deze in de koelkast.
  24. Laat deze daar nog ½-1 uur verder stevig worden.
  25. Vul de spuitzak met de rest van de opgeslagen slagroom en garneer hiermee de mousse.
  26. Leg op de slagroom een vruchtje en dien het gerecht op.