Rob's kookboek

Sinaasappeldessert

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Koeltijd
  • 4-6 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 sappige sinaasappels met mooie gave schil
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl citroensap
  • 60-100 g witte basterdsuiker
  • 14 g gelatine (4 witte en 3 rode blaadjes)
  • 125 ml crême fraîche of slagroom
  • gekonfijte kersjes
Tip van de kok
  • Vereenvoudig de bereiding door de sinaasappels te halveren en de halvesinaasappels na het opstijven van de gelei in partjeste snijden. Maak daarvoorhet scherpe mes heel weinig warm.
  • Neem 20 g basterdsuiker minder en doe in plaats hiervan 3 eetlepels grenadine bij de wijn en het citroensap. Gebruik in dit geval gewone witte blaadjes gelatine.
  • Schep de geslagen room of crême fraîche door het vruchtensap als dit lobbig is geworden. Vul met dit luchtige mengsel de uitgeholde sinaasappels.
Bereidingswijze
  1. Was de sinaasappels zeer goed en wrijf ze droog.
  2. Snijd op 1/4 van de hoogte een kapje eraf.
  3. Schep of snijd het vruchtvlees uit de sinaasappels en doe dat in de zeef op een kom.
  4. Doe de wijn, de helft van het citroensap en 40 g suiker in de steelpan.
  5. Week de gelatine in ruim water.
  6. Druk door de zeef het sinaasappeisap uit het vruchtvlees in de kom.
  7. Knijp de gelatine goed uit.
  8. Doe die in de steelpan en verwarm de vloeistof onder af en toe roeren tot de gelatine is opgelost.
  9. Roer de inhoud van de steelpan door het sinaasappelsap en voeg daaraan naarsmaak citroensap en basterdsuiker toe.
  10. Zet de goed uitgeholde sinaasappels en de kom in de koelkast.
  11. Schep de inhoud van de kom gedurende de eerste 20 minuten enkele keren door.
  12. Doe dat tot de vloeistof geleiachtig geworden is.
  13. Vul er dan de uitgeholde sinaasappels mee.
  14. Klop de crême fraîche met wat suiker op.
  15. Neem de sinaasappels uit de koelkast als de gelei zeer stevig geworden is.
  16. Dien de gevulde sinaasappels gegarneerd met crême fraîche en kersjes op.
  17. Of snijd de sinaasappels overdwars in zes partjes en garneer die met crême fraîche, kersjes, stukjes ander fruit of kleine chocolaatjes.