Rob's kookboek

Sinaasappelpudding

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Koeltijd
  • 2 - 3 uur
Benodigdheden voor 6-8 personen
  • ½ l melk of 250 ml melk en 250 ml slagroom
  • dunne schil van 1 goed geboende sinaasappel
  • 400 ml sinaasappelsap
  • 50 g custardpoeder
  • 50 g maïzena
  • 100 ml citroensap
  • 100 g suiker
  • enkele korrels zout
  • gehalveerde plakjes sinaasappel
Tip van de kok
  • Een pudding zonder saus is niet echt compleet. Maak een saus van 250 ml sinaasappelsap met 2 eetlepels custard en gemengd met niet helemaal stijfgeslagen room.
Bereidingswijze
  1. Zet de puddingvorm van 1,25-1,5 l gevuld met koud water in de koelkast.
  2. Laat de melk of de melk met room en de sinaasappelschil 10-15 minuten op de zeer laag gedraaide warmtebron trekken.
  3. Maak van het sinaasappelsap, de custard en de maïzena een glad papje.
  4. Haal de schil uit de pan en neem de pan van het fornuis.
  5. Giet het papje al roerende bij de melk.
  6. Laat die onder geregeld roeren koken tot de inhoud van de pan geheel glad is en dik gebonden.
  7. Voeg 4 eetlepels van het citroensap, 75 g van de suiker en zout toe en proefof er meer citroensap of suiker gewenst is.
  8. Schud de puddingvorm goed leeg en vul de vorm zo vlug mogelijk.
  9. Strijk de puddingmassa met de telkens even in koud water gedompelde pannelikker glad.
  10. Strooi over de hele oppervlakte wat suiker of dek het oppervlak af met plasticfolieom hiermee de velvorming op de puddingmassa te voorkomen.
  11. Laat de pudding goed koud worden.
  12. Bevochtig de puddingschotel, zodat de pudding eventueel nog wat kan worden verplaats.
  13. Maak de pudding rondom langs de vorm met de steel van een kleine lepel los.
  14. Leg de schotel omgekeerd op de puddingvorm, keer beide gelijk, schud voorzichtig en neem de vorm weg.
  15. Garneer de pudding korte tijd voor het serveren.