Rob's kookboek

Bagno Caldo

Bereidingstijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 50 ml olijfolie of slaolie
  • 200 g ansjovisfilets uit blik
  • 3 geperste teentjes knoflook
  • 200 ml room
  • witte peper uit de molen
  • 100 g panklare bloemkoolroosjes of broccoli
  • 100 g panklare reepjes bleekselderij
  • 100 g stukjes venkel
  • 100 g reepjes paprika
  • 100 g parten tomaat
  • 100 g schoongemaakte worteltjes
  • ½ stokbrood
  • 1 pak dunne brood- of soepstengels (grissini)
Wijntip
  • Serveer bij dit pittige gerecht een ijskoude, droge rosé.
Tip van de kok
  • Maak de saus wat minder zout door iets meer room toe te voegen.
  • Vervang de room door een saus van 2 deciliter melk gebonden met 1½ eetlepel maizena, waardoor het gerecht minder machtig en minder vet wordt.
  • Varieer met de groente al naar gelang het seizoen.
  • Champignons en sommige harde groenten hebben iets meer tijd nodig en kunnen eventueel van te voren kort worden gekookt.

Een Italiaanse fondue waarbij men rauwe groenten van het seizoen in een warme pittige saus doopt. Letterlijk betekent het 'warm bad'.

Bereidingswijze
  1. Laat de olie in de aardewerk pan heet worden.
  2. Fruit de knoflook in de olie goudgeel.
  3. Hak de ansjovisfilets zo fijn mogelijk of maak de filets met de helft van de room tot puree in de snijmixer.
  4. Voeg de ansjovispuree bij de knoflook in de pan en giet er de room bij.
  5. Roer de ingrediënten goed door elkaar en breng de saus aan de kook.
  6. Laat de saus op een matige warmtebron voor ½ deel inkoken.
  7. Proef de saus en voeg naar smaak peper toe.
  8. Temper de warmtebron en houd de saus warm.
  9. Rangschik de groenten in een schaal of verdeel ze over diverse kleinere schaaltjes die gemakkelijk een plaatsje vinden op tafel.
  10. Serveer er stukjes stokbrood en brood- of soepstengels bij.
  11. Plaats de fonduebrander in het midden van de tafel zodat iedereen er gemakkelijk bij kan.
  12. Plaats de sauspan op de brander.
  13. Dip de groenten in de hete saus.
  14. Laat ze even warm worden.