Rob's kookboek

Fondue Maritiem

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 l groentebouillon of kippebouillon
  • tijm
  • laurierblad
  • ui
  • ½ eetlepel witte peperballetjes
  • dille
  • 300 g kabeljauwfilet
  • 300 g rode zalm (filet)
  • 6 tongfilets
  • 12 plukjes peterselie
  • 8 scampi's (gekookte)
  • 250 g gekookte mosselen
  • 100 ml droge witte wijn
  • zout
  • peper uit de molen
Wijntip
  • Schenk een volle, droge witte wijn bij de fondue, bijvoorbeeld een Rijnwijn of een Elzasser.
Tip van de kok
  • Ook andere vissoorten zijn geschikt voor de fondue, zoals inktvis (vraagadvies aan de vishandelaar, er zijn taaie soorten bij), schelvis, tarbot en tonijn.
  • De visfondue kan gecombineerd worden met een groentefondue. De bloemkoolroosjes, champignons en andere groente kunnen in dezelfde pan worden gedoopt.
  • Net als bij vleesfondue kunt u ook hierbij lekkere sausjes serveren.
  • Geef er een rauwkostsalade bij.
Bereidingswijze
  1. Verhit de bouillon en temper de warmtebron zodra deze kookt.
  2. Doe de tijm, het laurierblad, de ui, de peper en de dille bij de bouillon.
  3. Laat alfes op een laaggedraaide warmtebron 30 minuten trekken.
  4. Spoel de kabeljauwfilet af met koud water en snijd het visvlees in 4 gelijke porties.
  5. Snijd elk portie in 3 stukken en leg de stukken op een serveerschaaltje.
  6. Spoel de zalm af en verdeel deze, evenals de kabeljauw, in gelijke stukken.
  7. Leg de vis op een serveerschaaltje.
  8. Spoel de tongfilets af en snijd ze overdwars door.
  9. Rol de halve filets op en leg ze op een schaaltje.
  10. Leg in het midden van de tongroiletjes een plukje peterselie.
  11. Spoel de scampi's af en leg ze evenals de gekookte mosselen op schaaltjes klaar voor de fondue.
  12. Proef de kruidige bouillon en giet er de wittewijn bij.
  13. Breng de bouillon eventueel op smaak met peper en zout.
  14. Breng de bouillon opnieuw aan de kook.
  15. Plaats de brander op een vlakke onbrandbare ondergrond en wel zo dat de gasten deze plaats allemaal gemakkelijk kunnen bereiken.
  16. Leg de zeef op de fonduepan en zeef de kruiden uit de bouillon.
  17. Plaats de fonduepan met de bouillon op de brander en houd de bouillon zeer heet.
  18. Serveer verse toast of stokbrood en knoflookboter bij de fondue.