Rob's kookboek

Fondue bourguignonne

Bereidingstijd
  • 3/4-1 uur
Marineertijd
  • 12-24 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 800 g in grote dobbelstenen gesneden rundvlees van entrecôte, malse bieflappen, biefstuk, kogelbiefstuk of rosbief
  • mais-, zonnebloem- of slaolie
  • 400 g in dunne plakken gesneden ui
  • zwarte peper uit de molen
  • ½ theelepel marjoleinpoeder
  • zout
  • 4 eetlepels mayonaise of slasaus
  • 2 eetlepels kwark
  • 5 eetlepels kant-en-klare chilisaus
  • 1 klein zeer fijn gesnipperd uitje
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 zeer fijn gehakt zoetzuur augurkje
  • paprikapoeder
  • tabasco
  • 150 g verse kaas (Mon Chou)
  • 4 eetlepels koffiemelk
  • 2-3 eetlepels goudgele mosterd
  • suiker
  • witte peper
  • 3 eetlepels zeer klein geknipt bieslook
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • citroensap
  • 125 ml slagroom
  • 1 blikje (70 g) tomatenpuree
  • tomatenketchup
  • 2 eetlepels fijn gesneden kervel
Wijntip
  • Geef uw gasten een rode wijn, zoals een pomerol of een beaujolais.

Bij deze fondue wordt naast mals rundvlees een zeer scherp, een zoetzuur en een mildsmakend sausje opgediend.

Bereidingswijze
  1. Controleer of het vlees in stukken van gelijke grootte is gesneden.
  2. Bestrijk de schaal dun met olie.
  3. Leg daar de helft van de ui op.
  4. Besprenkei het vlees met 4-6 eetlepels olie en schep heI vlees om-en-om met 1/2 theelepel peper en marjolein en 1/2 eetlepel zout.
  5. Leg het vlees in de schaal, bedek het vlees met de rest van de ui en sluit de schaal met de folie.
  6. Laat het vlees in de koelkast marineren.
  7. Maak de scherpe saus en vermeng daarvoor de mayonaise met kwark, chilisaus, uitje, knoflook en augurk met naar smaak paprikapoeder, tabasco en zout.
  8. Maak de zachtzure kruidensaus van de verse kaas, koffiemelk, mosterd met suiker, peterselie, bieslook en naar smaak citroensap, zout en peper.
  9. Klop voor de mild smakende tomatensaus de room bijna stijf en spatel er de tomatenpuree met naar smaak tomatenketchup, suiker, worcestersaus, citroensap, peper en zout door.
  10. Voeg tenslotte de kervel toe.
  11. Neem het gemarineerde vlees uit de schaal en dep het vlees goed droog.
  12. Zet het met de scherpe saus en de mosterd- en tomatensaus in schaaltjes op tafel.
  13. Plaats de brander daar op een vlakke onbrandbare ondergrond en zódat de gasten deze plaats gemakkelijk kunnen bereiken.
  14. Verwarm de olie voor in de keuken.
  15. Giet de fonduepan niet te vol.
  16. Let op dat bij het vervoer daarvan naar de brander de weg daarheen vrij is van obstakels en zet de pan op het niet te hoog brandend komfoor.
  17. Let er bij een elektrisch komfoor op, dat dit niet door struikelen over het snoer of op andere wijze kan worden omvergetrokken.