Rob's kookboek

Zwitserse boerenkaasfondue

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 6 - 8 personen
  • 300 g lichtgerookt spek (zuurkoolspek)
  • 400 ml droge witte landwijn
  • 1 grote gepelde knoflookteen
  • 300 g geraspte gruyèrekaas
  • 250 g geraspte emmentaler
  • 200 g klein gesneden appenzellkaas of tilsitkaas
  • 1 kleine geperste knoflookteen
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 theelepels maïzena
  • 2 eetlepels kookroom of melk
  • 4 eetlepels cognac of vieux
  • geraspte nootmuskaat
  • peper uit de molen
  • zout
  • stokbrood
Wijntip
  • Schenk bij deze heerlijke warme fondue een witte wijn die droog, fruitig en levendig is.
Tip van de kok
  • Presenteer bij deze fondue naast de blokjes spek bijvoorbeeld blokjes ham, salami of plokworst. Eventueel ook zoetzure groente, zoals met wat citroensap en zout voorgekookte bloemkoolroosjes, kleine augurkjes en uitjes, maiskolfjes uit glas of blik, reepjes paprika of plakjes al dan niet voorgekookte wortel. Ook blokjes appel en peer smaken uitstekend bij deze fondue.
Bereidingswijze
  1. Snijd het zwoerd van het spek af en snijd het spek in dobbelstenen.
  2. Doe die in de steelpan, voeg de wijn toe en laat de vloeistof bijna aan de kook komen.
  3. Draai de warmtebron laag en sluit de pan.
  4. Snijd de knoflookteen overlangs door en wrijf mez de zijkant van beide stukjes knoflook de bodem en de wand van de caquelon goed in.
  5. Giet de inhoud van de caquelon in een zeef en vang de wijn op.
  6. Doe deze terug in de pan en laat het spek uitgespreid op een bord afkoelen.
  7. Schep de geraspte en de klein gesneden kaas in de caquelon door elkaar.
  8. Roer goed en voeg de geperste knoflook en het citroensap toe.
  9. Verwarm het mengsel onder geregeld roeren langzaam tot het glad romig geworden is.
  10. Roer steeds in de vorm van het cijfer 8.
  11. Maak een glad papje van de maizena, de room en de cognac of vieux.
  12. Roer het papje door de inhoud van de caquelon als die goed warm geworden is.
  13. Laat de fondue binden, maar net niet koken.
  14. Voeg naar smaak nootmuskaat en peper toe.
  15. Roer de specerijen door de kaasfondue.
  16. Proef deze nogmaals en maak deze naar smaak af met peper, vieux en zout.
  17. Zet het fonduestel op tafel.
  18. Steek de brander van het fonduestel aan.
  19. Breng de caquelon over naar de eettafel.
  20. Serveer bij deze boerenfondue de blokjes spek en in brokken of kleine stukken gesneden stokbrood.