Rob's kookboek

Zwitserse kaasfondue

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4- 6 personen
  • 1 gepeld teentje knoflook
  • 500 ml droge witte wijn
  • 300 g geraspte gruyère
  • 300 g geraspte emmenthaler
  • 3 eetlepels maïzena
  • flinke mespunt geraspte nootmuskaat
  • peper uit de molen
  • zout
  • 50 ml kirschwasser
Wijntip
  • Schenk een droge witte of een lichte rode wijn bij de fondue.
Tip van de kok
  • Serveer bij de fondue in blokjes gesneden stokbrood die aan vorkjes geprikt en dan in de fondue gedoopt worden.
  • Geef er rauwkostsalade bij en eventueel een fruitsalade van vers fruit.
  • Wanneer de fondue te dun is, wordt dit verholpen door er enkele lepels geraspte kaas door te kloppen. Breng de fondue aan de kook en temper de warmtebron zodra de fondue gaat koken.
  • Is de fondue te dik, verdun de kaassaus dan met de wijn. Langzaam en voorzichtig toevoegen en goed roeren.
  • Schift de fondue! Bind hem dan met een papje van 1 eetlepel wijn en ½ eetlepel maïzena.
Bereidingswijze
  1. Snijd het teentje knoflook overlangs door en wrijf daar de bodem en wand van de fonduepan mee in.
  2. Verwarm de wijn in de fonduepan.
  3. Voeg geleidelijk de kaas toe en roer alles goed door elkaar.
  4. Blijf roeren en laat het mengsel zacht doorkoken tot de kaas geheel gesmolten is.
  5. Neem de pan van de warmtebron.
  6. Roer van de maizena en het kirschwasser een papje en giet dit onder voortdurend roeren bij de gesmolten kaas.
  7. Breng de fondue nu opnieuw aan de kook.
  8. Maak de kaasfondue naar smaak af met de nootmuskaat, de peper en het zout.
  9. Houd de fondue aan tafel aan de kook op een fonduestel met een spiritus- of gasbrander of een elektrische warmplaat.