Rob's kookboek

Scampi picanto

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 8 verse of goed ontdooide grote garnalen (scampi) uit de diepvries
  • 1 eetlepel grofgesneden ui
  • 1 laurierblaadje
  • soja
  • 50 g boter
  • 3 eetlepels zeer fijn gesnipperde of geraspte ui
  • 1 klein geperst teentje knoflook
  • 1 eetlepel maizena
  • 3-4 eetlepels pikante tomatenketchup
  • Chinese sojasaus
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper
  • zout
Tip van de kok
  • De scampi hebben een fijne smaak, niet iedereen zal een pikante saus nemen bij deze garnalen.
  • Maak de saus eventueel geuriger door de helft van de ketchup te vervangen door droge sherry met een flinke mespunt chilipoeder, cayennepeper of scherpe paprikapoeder.
Bereidingswijze
  1. Was de garnalen en snijd ze langs de buikzijde tot even boven de staart open.
  2. Verwijder de koppen en de schalen met de poten, maar laat de schaal aan de staartzitten.
  3. Spoel de garnalen met koud water af.
  4. Breng 250 milliliter water met een stukje ui, het laurierblaadje, 1 eetlepel soja en de helft van de boter aan de kook.
  5. Doe de garnalen in de pan en houd het water 4-5 minuten tegen de kook aan.
  6. Verwarm intussen de rest van de boter in de steelpan en fruit daarin de ui met het knoflook glazig.
  7. Roer van de maizena en 3 eetlepels ketchup een papje.
  8. Controleer of de garnalen bijna goed zijn en giet dan 2 deciliter van het kooknat in de steelpan.
  9. Laat de inhoud koken, voeg onder roeren het maizenapapje toe.
  10. Maak de saus pikant van smaak met sojasaus, ketchup, citroensap, peper en zout.
  11. Neem de garnalen uit de pan en spoel ze met koud water af.
  12. Verwijder de zwarte nerf (de darm) aan de bovenzijde van de staart.
  13. Leg de schone scampi even terug in het hete kooknat.
  14. Schep een paar lepels saus op de voorverwarmde serveerschotel.
  15. Leg daarin de garnalen zonder kooknat en de ui met laurier.
  16. Dien de rest van de saus apart in een met kokend water omgespoeld sauskommetje op.