Rob's kookboek

Aardbeienroomijs

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Vriestijd
  • 2 - 4 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g aardbeien
  • 75 witte basterdsuiker
  • 4 eetlepels rode port, kirsch of marasquin
  • 3 blaadjes (6 g) gelatine
  • 3-5 eetlepels citroensap
  • ¼ l slagroom
Tip van de kok
  • Gebruik in plaats van verse aardbeien ander vers zacht fruit, b.v. frambozen, bramen, bessen of vruchten uit de diepvries, eventueel vruchten op sap of siroop. Pas daaraan de hoeveelheid suiker en citroensap aan de smaak aan.
Bereidingswijze
  1. Was 400 g aardbeien met lauwwarm water.
  2. Laat ze goed uitlekken en verwijder de kroontjes.
  3. Maak de vruchten met de mixer fijn, zeef ze desgewenst en zet de moes met 75 g suiker en de port in de koelkast.
  4. Week de gelatine in ruim koud water.
  5. Was de rest van de aardbeien.
  6. Dep 4 mooie exemplaren droog met keukenpapier en zet de vruchten afgedekt in de koelkast.
  7. Snijd de overige aardbeien in stukjes en bewaar deze in de koelkast.
  8. Breng in een steelpannetje 4 eetlepels water met 3 eetlepels citroensap bijna aan de kook.
  9. Knijp de gelatine uit en los die alsmede het citroensap goed op.
  10. Controleer of er geen stukjes gelatine meer te zien zijn, maar laat de vloeistof niet koken.
  11. Vervolgens laten afkoelen.
  12. Klop de slagroom op en roer er de afgekoelde, maar nog juist vloeibare gelatinevloeistof door.
  13. Spatel door de room de aardbeienpuree en zet het mengsel in de vriesdoos.
  14. Vries het in in het vriesvak van de koelkast of in de diepvriezer.
  15. Controleer na 1 uur of zich tegen de wand in de doos een laag aardbeienijs heeft afgezet.
  16. Schep het ijs in een kom en klop het met de mixer vlug door om het vormen van harde kristallen te voorkomen.
  17. Zet het ijs direct weer terug in de vriezer of koelkast.
  18. Zet de coupes waarin het ijs wordt geserveerd in de koelkast.
  19. Controleer of het ijs goed is en breng het korte tijd voor het serveren over in de coupes.
  20. Schep daar de stukjes aardbei in en garneer de coupes met de hele aardbei.