4 verse vruchten bijvoorbeeld zachte handpeer, appel, perzik, mango, kiwi of sinaasappel
6 middelgrote bananen
1 eetlepel citroensap
750 ml vanille- of roomijs
100 ml aardbeiensorbetsaus
125 ml slagroom
10 g suiker
4 eetlepels geschaafde geroosterde amandelen
4 ijswafels
Tip van de kok
Besprenkel voor het serveren de banana-splits met wat vruchtenlikeur.
Garneer de ijsjes met bigano's of andere vruchtjes.
Gebruik in plaats van vanille-ijs andere smaken ijs.
Maak zelf bananenijs. Pureer 6 bananen en meng deze met 2 deciliter huishoudstroop, 2 eierdooiers, wat citroensap, 50 ml bananenlikeur, 1 dl opgeslagen slagroom. Laat dit mengsel 2 uur bevriezen in de diepvries of het vriesvak.
Bereidingswijze
Schil de vruchten en verwijder het klokhuis, de steeftjes, pitten en dergelijke.
Verdeel de vruchten in kleine blokjes van 1 x 1 cm.
Pel 2 bananen en maak die in een kom fijn.
Voeg het citroensap toe en roer er de vruchtjes door.
Dompel de ijsknijper in lauwwarm water en verdeel het ijs in bolletjes over de serveerschaaltjes.
Spoel na ieder bolletje de knijper in het water af.
Schep de bananenpuree met de vruchtjes over de ijsbolletjes.
Schenk op elk ijsje wat aardbeiensorbetsaus.
Zet de schaaltjes in de diepvries of in het vriesvak van de koelkast.
Klop de slagroom op met de suiker tot ze stevig is en niet meer glanst.
Klop niet langer door dan noodzakelijk is.
Vul de spuitzak met de slagroom.
Pel 4 bananen en leg ze op de snijplank.
Snijd ze overlangs in 2 helften.
Neem de schaaltjes ijs uit de diepvries en leg de halve bananen links en rechts naast het ijs op de schaaltjes.
Garneer de ijsjes met roosjes of een lint slagroom.
Strooi daar wat amandelschaafsel over en zet de wafels in de banana-splits.