De bekende Franse keukenmeester Escoffier maakte in 1892 dit, ook nu nog zeer gewilde dessert voor de beroemde operazangeres Nelly Melba.
Bereidingswijze
- Breng de melk aan de kook.
- Snijd het vanillestokje overlangs in en voeg dit toe aan de melk.
- Sluit de pan en laat de melk 5 minuten zeer zacht koken.
- Klop de basterdsuiker met de eierdooiers tot een luchtige, dikke crème.
- Neem het vanillestokje uit de melk.
- Giet 2 eetlepels kokende melk bij de eiercrème.
- Voeg vervolgens met kleine hoeveelheden tegelijk de rest van de hete melk erbij.
- Blijf roeren en verhit de vloeistof tot deze begint te binden.
- Neem de pan van de warmtebron als de massa zo dik is dat deze aan de lepel of spatel blijft kleven.
- Plaats de pan in een bak of grote pan met koud water en laat de ijscompositie onder af en toe roeren snel afkoelen.
- Roer er de room door.
- Zeef de afgekoelde ijscompositie door een puntzeef en doe deze in een metalen ijsemmer of kom.
- Plaats deze in de diepvries.
- Breng in de steelpan 150 ml water aan de kook met de kristalsuiker.
- Laat die goed oplossen en kook het stroopje daarna even in op de niet te hooggedraaide warmtebron.
- Breng in een andere pan 500 ml water aan de kook.
- Snijd de perziken op de plaats van de steel kruisvormig in.
- Dompel de vruchten na elkaar eerst 30 - 45 seconden in bijna kokend water.
- Breng ze over in koud water en verwijder de schillen van de perziken.
- Snijd de perziken overlangs tot op de pitten in, draai de helften van de vruchten en verwijder de pitten.
- Leg de halve perziken in het suikerstroopje en laat ze hierin 5 minuten zacht koken.
- Leg ze op het bord zodra ze met de suikerstroop doortrokken en zacht zijn.
- Zet de perziken afgedekt in de koelkast.
- Was de verse frambozen en laat die goed uitlekken.
- Laat de frambozenuit de diepvries ontdooien.
- Verwijder de kroontjes van de verse vruchten.
- Houd 12 mooie frambozen als garnering apart en wrijf de anderen door de zeef.
- Roer naar smaak basterdsuiker door de puree en zet die afgedekt met de frambozen voor de garnering in de koelkast.
- Schep de halfbevroren inhoud van de metalen vorm uit de diepvries over in een kom.
- Klop het mengsel met de garde 1 minuut of met de elektrische mixer 30 seconden goed door en vul de vorm weer.
- Zet die in de diepvries samen met de glazen coupes.
- Controleer na ongeveer 2 uur vriezen of het ijs gereed is.
- Schep korte tijd voor het serveren in elke coupe een laag ijs.
- Leg er twee halve perziken op en schep daartussen wat frambozenpuree.
- Verdeel de amandelsnippers over de coupes.
- Leg op de perzikhelften nog een paar lepels roomijs en garneer het dessert met de rest van de frambozenpuree en de apart gelegde frambozen.