Rob's kookboek

Gebakken dakhaas met knoflook

Chat frit à l'ail

Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 dakhaas van plm. 2,5 kg
  • zout
  • peterselie naar smaak
  • 120 ml soya saus
  • 60 ml sherry
  • 60 ml melasse (liefst Chinese)
  • veel knoflook

Op de computer van de universiteit van Indiana stond een recept voor gebakken dakhaas met knoflook. Het zou uit China komen en een fantastisch recept zijn voor een moderne griloven! Als het gerecht klaar is, zo jubelt de auteur dan behoort de dakhaas knapperig zwart aan de buitenkant te zijn.

Bereidingswijze
  1. Vil de dakhaas en maak het helemaal schoon en droog, zowel van binnen als van buiten.
  2. Bestrooi de holte met zout en peterselie.
  3. Bindt de dakhaas zorgvuldig op: Vouw de pootjes strak tegen het lijfje en bindt vast, bindt de achterpootjes aan elkaar vast, en bindt de staart aan het lijfje vast (indien de lengte dat mogelijk maakt: bindt de staart om de nek van het dier vast.
  4. Tijdens het koken mogen er geen pootjes afvallen.
  5. Combineer de overige ingrediënten in een sauspan en verwarm ze rustig gedurende vijf minuten.
  6. Rijg het dier zorgvuldig aan het spit.
  7. Rooster het dier tot het gaar is (plm. 2 uur) en smeer het ieder kwartier in met de saus.