Rob's kookboek

Ajam besengek

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 malse kip van 1500-1800 g in stukken
  • peper
  • zout
  • maisolie of andere olie
  • 4 eetlepels fijngesnipperde ui
  • 4 geperste teentjes knoflook
  • 1 ontpitte rode lombok (Spaans pepertje)
  • 1 eetlepel korianderzaadjes (ketoembar)
  • 1/3 eetlepel djinten (komijn-poeder)
  • 1 eetlepel geraspte gemberwortel
  • 1 theelepel trassie (garnalenpasta)
  • 300 ml santen van 1 zakje van 30 g
  • 2 eetlepels citroensap
  • suiker
  • sojasaus of ketjap benteng manis
Tip van de kok
  • Bind de saus met paneermeel of geraspte kokos.
Bereidingswijze
  1. Was de stukken kip met lauwwarm water en dep ze daarna bijna droog.
  2. Wrijf het vlees daarna in met peper en wat zout.
  3. Laat 3 eetlepels olie in de wadjan of koekepan goed warm worden.
  4. Bak daarin de stukken kip onder af en toe keren mooi van kleur.
  5. Vermeng de ui en het knoflook.
  6. Snijd het pepertje in snippers.
  7. Doe die met de koriander-zaadjes, de djinten, de gember en de trassie in de vijzel of kom en wrijf alles wat fijner.
  8. Neem de stukken kip even uit de pan en bak het fijngemaakte mengsel met de in de pan overgebleven olie even aan.
  9. Voeg de kip weer toe en eventueel nog wat olie.
  10. Verwarm de kip met de kruiden.
  11. Schenk dan de santen langs de wand langzaam in de pan.
  12. Laat alles onder af en toe omscheppen zacht koken tot het kippevlees bijna gaar is.
  13. Sprenkel dan het citroensap op het vlees.
  14. Proef na enkele minuten de saus en voeg eventueel wat suiker toe.
  15. Prik in het kippevlees tot op het bot.
  16. Neem de kip als het vlees gaar is uit de pan en laat de saus inkoken tot deze dik is.
  17. Leg de stukken kip in de saus.
  18. Voeg aan het gerecht dat een enigszins zoete kerrie-achtige smaak heeft eventueel zout en sojasaus of ketjap toe.