Rob's kookboek

Ajam boemboe Bali

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 in 4 stukken verdeelde kip of 4 kippebouten van samen 1-1¼ kg
  • zout
  • 6 eetlepels olie
  • 5 ontpitte rode Spaanse pepertjes
  • 100 g zeer fijn gesnipperde ui
  • 3 geperste teentjes knoflook
  • ¼ theelepel trasi
  • ¼ theelepel asem
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel goela Djawa of donkerbruine basterdsuiker
  • ketjap benteng manis
Tip van de kok
  • Wijzig het originele recept wanneer er voor de maaltijd meer saus nodig is.
  • Voeg aan de bakolie dan 1 blik (400 gram) gezeefde tomaten of 1 blik (170 gram) tomatenpuree toe.
Bereidingswijze
  1. Was de stukken kip met lauwwarm water, dep ze bijna droog.
  2. Wrijf ze aan alle zijden met wat zout in.
  3. Laat 4 eetlepels olie goed warm worden.
  4. Bak daarin de stukken kip mooi van kleur op een niet te hoge warmtebron, zodat het vlees al half gaar wordt.
  5. Snipper de rode pepertjes.
  6. Wrijf ze daarna in de vijzel met de ui, het knoflook, de trasi, de asem, het gemberpoeder en de suiker zo fijn mogelijk.
  7. Voeg aan deze pasta de rest van de olie toe.
  8. Doe het bij de bakolie in de pan.
  9. Giet daar 200-400 milliliter kokend water in tot de kipdelen tot halve hoogte in de saus liggen.
  10. Laat de saus in de niet gesloten pan onder af en toe keren van de stukken kip op een laaggedraaide warmtebron inkoken.
  11. Controleer na 8-10 minuten of met de vork gemakkelijk door een dik gedeelte van het kippevlees tot op het been kan worden geprikt.
  12. Leg dan de stukken kip op de voorverwarmde serveerschotel.
  13. Proef de saus als die zo dik is dat die langzaam van de bolle zijde van een lepel afloopt.
  14. Voeg naar smaak zout of ketjap benteng manis toe.
  15. Schep de saus op de stukken kip.
  16. Serveer het gerecht direct.