Rob's kookboek

Baskische kip

Poulet à la Basquaise

Benodigdheden
  • 1 kip van 1500 gram
  • 100 g rauwe ham
  • 50 g boter
  • 4 rijpe tomaten
  • 3 paprika's
  • 1 bouquet garni
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 2 sjalotjes
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Snij de kip in 8 stukken.
  2. Maak de tomaten concassée.
  3. Schil ui en sjalotjes en hak ze fijn.
  4. Leg de paprika's onder de gril totdat het vel zwart wordt.
  5. Houd ze dan onder de koude kraan en pel ze.
  6. Snij ze doormidden, haal er de pitjes uit en snij ze in juliënne.
  7. Smelt de boter in een pan, geef zout en peper over de kip, en als de boter heet is, sauteer dan de stukken kip in de boter bruin aan alle kanten.
  8. Snij de ham in brunoise.
  9. Voeg ze bij de kip evenals de sjalot, laat bruin sauteren, haal daarna alles uit de pan en houd het warm.
  10. Doe in de braadboter de juliënne paprika, laat deze tien minuten sauteren.
  11. Schil ondertussen de knoflook en hak ze fijn.
  12. Haal de paprika weg en leg ze bij de kip.
  13. Doe dan de ui in de pan en laat die kleur krijgen.
  14. Voeg dan het bouquet garni toe, de knoflook en de tomaten en laat 10 minuten smoren.
  15. Leg er dan de stukken kip in terug, de ham en de paprika's, doe de deksel op de pan en laat nog 30 minuten sudderen.
  16. Leg de stukken kip dan in een voorverwarmde schaal, leg het garnituur er omheen en serveer.