Rob's kookboek
Home
-
Kookboek
-
Kipgerechten
- Boerenkipschotel
Boerenkipschotel
Bereidingstijd
Benodigdheden voor 4 personen
1 hele maiskip
300 g wortelen
300 g kleine uitjes
50 g boter
2 dikke plakken rookspek
2 à 3 teentjes knoflook
kruidenboeket
bloem
zout
peper
Wijntip
Schenk 's avonds bij dit gerecht een volle Bordeaux (Saint Estèphe of Pauillac).
Schenk 's middags een Bourgogne (Volnay).
Tip van de kok
Koop voor de bereiding in een ovenschaal een stevige kip.
Vlezige kippen zijn eerder geschikt om te grillen.
Als u een kip in de oven braadt, doe dat dan niet te snel op te hoge temperatuur, dan blijft het vlees sappiger.
Dit gerecht kan ook in een Römertopf gemaakt worden. Vergeet niet deze eerst in lauw water te zetten.
Bereidingswijze
Verwijder het zwoerd en snij het spek in reepjes en blancheer ze 2 min. in kokend water zonder zout.
Laat ze uitlekken en fruit ze in een klontje boter zachtjes lichtbruin.
Verwarm de oven voor op 230°C.
Bereid intussen de geprepareerde kip voor bestrooi de binnenzijde met zout, peper en het kruidenboeket.
Bak de kip rondom goudbruin in het spekvet.
Leg de kip in een ovenschaal van geglazuurd aardewerk, zonder deksel, en zet hem tien minuten in de oven.
Pel de uien en de teentjes knoflook, schrap de wortelen en snij ze in kleine staafjes.
Haal de schaal uit de oven, leg de kip aan de kant en ontvet de jus.
Schik de wortelstaafjes, uien en knoflookteentjes, vermengd met de spek rondom de kip.
Begiet de kip met een scheutje water en bestrooi hem met zout en peper.
Zet een deksel op de schaal en sluit dit hermetisch af met een oplossing van bloem en water.
Laat de kip 1 uur braden op 200°C.
Neem het deksel pas van de schaal op het moment van opdienen.