Rob's kookboek

Bretonse kip

Benodigdheden
  • 1 panklare kip (1,5 kg)
  • zout
  • 3 zoetzure appels
  • 14 grote basilicumblaadjes
  • 8 el calvados
  • 50 g boter
  • 120 ml cider
  • 100 g crème fraîche
  • witte peper
Wijntip
  • Droge cider.
Bereidingswijze
  1. De kip aan alle kanten zoute.
  2. Een appel schillen en in blokjes snijden.
  3. De kip met de appel en 4 basilicumblaadjes vullen, de opening met keukengaren dichtnaaien.
  4. De kip in een gietijzeren pan leggen.
  5. 4 basilicumblaadjes door midden snijden en voorzichtig onder de borst en de bouten leggen.
  6. De kip met 4 el calvados besprenkelen en ca. 30 minuten marineren.
  7. Zo nu en dan met de naar beneden gelekt calvados begieten.
  8. De boter smelten.
  9. De kip met 4 el gesmolten boter overgieten.
  10. Het deksel op de pan leggen, in de op ongeveer 225°C voorverwarmde oven schuiven en de kip ongeveer 35 minuten laten braden.
  11. De twee andere appels schillen, halveren en klokhuis eruit snijden.
  12. De kip keren en de appels rondom leggen.
  13. Op elke appelhelft en basilicumblaadje leggen.
  14. Met de resterende calvados en boter besprenkelen en nog 20 minuten braden.
  15. De gare kip met de appels op een voorverwarmde schaal leggen en warm houden.
  16. Het braadvocht met de cider loskoken, door een zeef gieten en vet verwijderen.
  17. De crème fraîche toevoegen en iets laten inkoken.
  18. De saus met peper en zout op smaak brengen en apart bij de kip serveren.