Rob's kookboek

Californische kipschotel

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 kippebouten
  • 1 flinke mespunt paprikapoeder
  • 1 mespunt foeliepoeder
  • 1 mespunt kerrie
  • peper
  • zout
  • 75 g boter
  • 1 middelgrote fijngesnipperde ui
  • 1-2 eetlepels heldere honing
  • sap van 2 grote sinaasappels
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels sherry
  • 2 sinaasappels met rood vruchtvlees
  • 1-2 sinaasappels met licht vruchtvlees
  • 8-10 kumquats gemberpoeder
  • 1-2 theelepels aardappelmeel
  • suiker
Tip van de kok
  • Vervang de kumquats, die lijken op kleine sinaasappels en die niet behoeven te worden geschild door kumquats uit blik of partjes mandarijn, vers of uit blik (310 gram).
Bereidingswijze
  1. Was de stukken kip met lauwwarm water en dep ze met keukenpapier bijna droog.
  2. Vermeng de paprika met foelie, kerrie, peper en zout.
  3. Wrijf de kippebouten hiermee in.
  4. Laat de boter goed warm worden en bak daarin het vlees onder af en toe keren mooi van kleur.
  5. Fruit op het laatst de snippers ui mee.
  6. Druppel de honing op het kippevlees, draai de stukken om en schenk na 1-2 minuten het sap met de sherry langs de wand in de pan.
  7. Sluit die als de jus kookt.
  8. Temper de warmtebron en laat de kip in nog 20-25 minuten gaar worden.
  9. Boen intussen de sinaasappels met warm water goed schoon.
  10. Droog de vruchten.
  11. Snijd die overdwars in ½ en 1/3 centimeter dikke plakken.
  12. Neem daar de pitten uit.
  13. Beleg de serveerschotel voor het gerecht met plakjes sinaasappel.
  14. Was en droog de kumquats.
  15. Prik in een dik gedeelte van het vlees tot op het bot.
  16. Leg de stukken kip op de serveerschotel als dat gemakkelijk gaat en de kip dus gaar is.
  17. Maak een glad papje van wat gemberpoeder, aardappelmeel en koud water.
  18. Bind daarmee de jus en voeg daaraan peper, zout en suiker toe.
  19. Serveer de jus apart bij de op Amerikaanse wijze bereide kip.
  20. Garneer die met de kumquats.