Rob's kookboek

Chickenpie

Bereidingstijd
  • 40 minuten
Oventijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 6 - 8 personen
  • 400 g kipfilet
  • peper
  • 1 mespuntje foeliepoeder
  • zout
  • 1 kippebouillontablet
  • 75 g gesnipperde bacon
  • 3 eetlepels zeer fijn
  • gesnipperde sjalot of ui
  • 80 g roomboter
  • 90 g bloem
  • 125 gram champignons
  • 1 pakje (450 g) korstdeeg uit de diepvries
  • 2 hardgekookte eieren
  • kerrie
  • worcestersaus
  • 2 eetlepels zeer fijn gehakte peterseiie
  • 1 eierdooier, eiwit of wat losgeklopt ei
Tip van de kok
  • Wie niet beschikt over een speciale pievorm kan ook een platte ovenvaste schaal nemen. Denk eraan dat het deegdeksel goed aan de rand vastgeplakt moet kunnen worden.
Bereidingswijze
  1. Snijd de filet in de breedte in repen van circa 1,5 cm en snijd de lange repen wat kleiner.
  2. Bestrooi het vlees met peper, foelie en wat zout.
  3. Los het bouillontablet op in 0,5 l water.
  4. Bak de gesnipperde bacon met sjalot of ui glazig in 50 g van de boter.
  5. Voeg het vlees toe en bak dat even mee.
  6. Voeg de rest van de boter toe en bak het vlees onder omscheppen circa 3 minuten.
  7. Haal het vlees uit de pan, strooi de bloem in de pan en voeg onder roeren de bouillon toe.
  8. Blijf roeren tot de saus glad gebonden is.
  9. Doe het vlees in de saus.
  10. Laat alles 5 minuten op een laaggedraaide warmtebron koken.
  11. Snijd de champignons (met behulp van een eiersnijder) in plakjes en doe ze bij de ragoût.
  12. Laat het korstdeeg ontdooien.
  13. Pel de eieren en snijd ze in plakjes.
  14. Haal de ragoût van de warmtebron en voeg kerrie, worcestersaus en peterselie toe.
  15. Schep voorzichtig de plakjes ei door de ragoût en doe die in de schaal.
  16. Leg het deeg als een deksel erop en wel zo dat het deeg 3 cm over de rand uitsteekt.
  17. Plak de lapjes deeg met water aan elkaar en maak ook de rand van de schaal met water nat.
  18. Druk het deeg goed op de randen en klap de overhangende rand terug.
  19. Plak dat op het deksel met water vast en druk de rand goed aan met een vork.
  20. Snijd uit de rest van het deeg figuurtjes zoals rondjes, driehoekjes, blaadjes en dergelijke en plak die met water op het deegdeksel.
  21. Bestrijk het deksel met losgeklopt ei en maak in het midden een rondje van circa 1,5 cm doorsnee.
  22. Zet daarin een schoorsteentje van stevig papier of karton zodat de waterdamp kan ontsnappen.
  23. Schuif de schaal op het rooster in het midden van de voorverwarmde oven en bak de pie mooi bruin en gaar.
  24. Verwijder het schoorsteentje en serveer de pie in de schaal.