Rob's kookboek

Coq Quinta do Garcia

Bereidingstijd
  • 1 uur en 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 in 4 stukken verdeelde haan van 1,5 kg
  • 3 eetlepels bloem
  • peper
  • zout
  • 1 mespunt foelie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 3 eetlepels olijfolie of andere olie
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels zeer fijn gesnipperde ui
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 5 eetlepels cognac
  • 150 g panklare champignons
  • 1½ eetlepel citroensap
  • 125 ml slagroom
  • 3 eetlepels zeer klein geknipte peterselie
  • 5 eetlepels rode port
  • worcestersaus of aroma
Wijntip
  • Een jonge rode landwijn of een witte of jonge rode Port zijn een plezierige combinatie bij dit Frans-Portugees gerecht.
Tip van de kok
  • Als de saus schift bindt deze dan bij met ½ eetlepel maizena aangelengd met 1 eetlepel port.
Bereidingswijze
  1. Was de stukken haan met lauwwarm water en dep ze bijna droog.
  2. Vermeng de bloem met naar smaak peper, zout, foelie en paprikapoeder.
  3. Wrijf daar de haan mee in.
  4. Laat de olie in de vleespan goed warm worden, leg de stukken haan in de pan en keer ze na even aanbakken om.
  5. Voeg dan de boter toe en laat de stukken kip mooi van kleur worden.
  6. Roer de snippers ui met knoflook door het vet in de pan.
  7. Giet de cognac in de juslepel en verwarm de cognac op enige afstand boven een vlam voor.
  8. Giet de cognac over de stukken haan.
  9. Steek de cognac op of vlak boven het vlees aan.
  10. Sluit de pan en draai de warmtebron laag.
  11. Snijd de champignons overlangs in plakjes, bedruppel die met ½ eetlepel citroensap.
  12. Doe de champignons in de pan en schenk daar 1 deciliter warm water in.
  13. Laat de haan in nog ongeveer 45 minuten gaar worden.
  14. Keerde stukken afen toe en schenkals dat nodig is, nog wat warm water in de pan.
  15. Controleer of de haan gaar is.
  16. Prik met de pen door een dik gedeelte van het vlees tot op het been.
  17. Gaat dat gemakkeiijk dan is het vlees gaar.
  18. Schenk de room naast de stukken kip in de pan.
  19. Strooi daar de helft van de peterselie in en keer de stukken kip om en voeg de port toe.
  20. Sluit de pan.
  21. Laat het kippevlees weer goed warm worden en proef daarna de saus.
  22. Voeg naar smaak nog citroensap, peper, zout en worcestersaus toe.
  23. Serveer de kip in de schaal.
  24. Schep de saus om de stukken kip en strooi daar de rest van de peterselie op.