Rob's kookboek

Coq au vin

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 3-4 personen
  • 1 panklaar haantje van 1,5 kg, verdeeld in 4-8 stukken
  • peper uit de molen
  • zout
  • 100 g in blokjes gesneden magere spek
  • 1½ eetlepel olie
  • 60 g boter
  • 20 kleine gewassen gedroogde zilveruitjes
  • 250 ml bouillon
  • 250 ml rode wijn
  • 5 eetlepels cognac
  • 30 g bloem
  • 1 klein laurierblad
  • 1 blaadje foelie
  • 1 mespunt gedroogde tijm
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 100 g panklare kleine champignons
  • suiker
  • worcestersaus
Wijntip
  • Geef een jonge rode wijn bij deze kipschotel.
Tip van de kok
  • Dit gerecht is ook te bereiden met kippebouten of kipfilets.

Haantje in rode wijnsaus is een gerecht dat door de kenner van de Franse keuken graag met stokbrood of gekookte aardappelen wordt gegeten.

Bereidingswijze
  1. Was en droog de stukken haan en wrijf ze in met peper en zout.
  2. Breng de blokjes spek juist onder water in een kleine steelpan aan de kook.
  3. Giet dan het water weg en dep het spek op keukenpapier vrijwel droog.
  4. Laat de olie in de vleespan warm worden, voeg de boter toe en fruit daarin de blokjes spek en de uitjes goudgeel van kleur.
  5. Neem met een schuimspaan het spek met zo weinig mogelijk vet uit de pan.
  6. Doe de stukken haan in de pan en bak de delen aan alle zijden mooi bruin van kleur.
  7. Warm intussen de bouillon op en doe er de wijn bij.
  8. Giet, als het vlees rondom gebakken is, de cognac in de juslepel en verwarm deze boven een vlam voor. Giet de cognac in een dunne straal op de stukken haan.
  9. Steek de stromende cognac met een lucifer op of vlak boven het vlees aan.
  10. Neem de stukken haan uit de pan.
  11. Strooi de bloem in het bakvet en roer alles goed door elkaar.
  12. Laat deze roux enkele minuten doorwarmen op een laaggedraaide warmtebron.
  13. Doe het laurierblad, de foelie en de tijm in de pan en giet er de warme wijn op.
  14. Verhit de wijnjus onder voortdurend roeren tot deze kookt.
  15. Voeg de knoflook en de champignons toe en leg de stukken haan in de jus.
  16. Sluit de pan als de inhoud kookt, temper de warmtebron en laat het vlees 45 minuten sudderen.
  17. Controleer of de stukken haan gaar zijn met een puntig mesje of een vork die dan gemakkelijk door een dik gedeelte van het vlees tot op het been geprikt kan worden.
  18. Voeg aan de wijnjus naar smaak suiker, worcestersaus, peper en zout toe.
  19. Leg de stukken haan op de voor verwarmde schotel of schaal.
  20. Schep de foelie en de laurier uit de saus en giet deze oven de stukken haan.