Rob's kookboek

Coq au vin blanc

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Braadtijd
  • 110 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1½ kilo kip (heel)
  • 150g sugar snaps
  • bos worteltjes met loof
  • 4 sjalotjes
  • 1 bakje champignons (250 g)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 400m1 droge witte Huiswijn
  • 1 bos dragon
  • zout
  • versgemalen peper
  • 20Oml crême fraiche
Wijntip
  • Santa Julia Chardonnay.
Tip van de kok
  • Garneer met wat extra dragon
  • Vervang de dragon door peterselie
  • Serveer met aardappelpuree
Bereidingswijze
  1. Ontvel de kip en verdeel de kip in stukken.
  2. Maak de groenten schoon, snij de worteltjes bij en laat wat loof eraan zitten.
  3. Pel de sjalotjes en halveer ze.
  4. Verhit 4 el. olie in een braadpan en bak de kipstukken rondom bruin en voeg de sjalotjes toe.
  5. Blus af met de wijn en bestrooi de kip met zout en peper en met blaadjes dragon.
  6. Laat de kip in ca. 40 minuten afgedekt gaar worden en besprenkel de kip met zijn eigen vocht.
  7. Veeg de champignons schoon, halveer ze, of deel ze in vieren.
  8. Bak ze in een el. olie lichtbruin en voeg ze 20 min. voordat de kip gaar is toe.
  9. Blancheer de worteltjes en de peultjes ca. 3 minuten en spoel ze koud.
  10. Haal de kip uit de pan en houd deze warm onder aluminiumfolie.
  11. Roer de crême fraiche door het braadvocht en laat de saus wat inkoken.
  12. Serveer de kip met de saus en de groenten eromheen op een voorverwarmde borden.