Rob's kookboek

Elzasser kip

Bereidingstijd
  • 1 uur en 10 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 verse kip van ruim 1 kg
  • 1 teentje knoflook
  • 40 g vet spek
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien
  • 200 ml droge witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • zout
  • peper
  • 200 g champignons
  • 1 eetlepel maizena
  • wat droge witte wijn
  • 100 ml slagroom
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 eetlepels geknipte bieslook

Bereidingswijze
  1. Hak de kip in 4 stukken.
  2. Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf hiermee de stukken kip in.
  3. Snijd het spek in stukjes en bak dat uit.
  4. Haal de kaantjes uit de pan en voeg aan het spekvet de olie toe.
  5. Bak hierin de stukken kip aan alle kanten goudbruin.
  6. Schil en snipper de uien en bak deze even mee.
  7. Giet de wijn erbij en voeg de laurierblaadjes, het zout en de peper toe.
  8. Leg een deksel op de pan en laat de kip zachtjes 30 minuten stoven.
  9. Maak in die tijd de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
  10. Voeg deze na 45 minuten toe en laat nog eens 10 minuten stoven.
  11. Haal de kip en de laurierblaadjes uit de pan.
  12. Maak de maïzena aan met wat witte wijn en bind hiermee het stoofvocht.
  13. Klop de slagroom half stijf en voeg deze toe.
  14. Laat de saus heet worden en schep de peterselie en het bieslook erdoor.
  15. Giet de saus over de stukken kip.