Rob's kookboek

Kip à la Paysanne

Bereidingstijd
  • ca. 1 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 hele kip
  • 60 g boter
  • 1 klein potje zilveruitjes
  • 200 g geschrapte bosworteltjes
  • 75 g gerookte spekblokjes
  • 500 g geschrapte kriel aardappelen
  • 150 g diepvries erwten
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • peper
  • zout
Tip van de kok
  • Schenk voor een feestelijke variatie een borrelglas cognac over de gebraden kip en steek de drank aan.  Zet wel eerst de afzuigkap uit!!

Bereidingswijze
  1. Spoel de zilveruitjes met koud water af en laat ze in een vergiet uitlekken.
  2. Snijd de worteltjes in stukjes van 1 cm.
  3. Wrijf de kip van binnen en buiten in met peper en zout.
  4. Verwarm de boter in een braadpan.
  5. Braad de kip rondom goudbruin.
  6. Bak de spekjes en uitjes even mee.
  7. Leg het deksel op de pan en braad de kip ca. 25 minuten op en zacht vuur.
  8. Keer de kip af en toe om.
  9. Voeg nu de krielaardappeltjes en de stukjes wortel toe en schep ze goed door het bakvet.
  10. Leg het deksel weer op de pan en braad de kip nog 20 minuten.
  11. Schep de erwten erdoorheen en braad de kip nog tien minuten.
  12. Neem de kip uit de pan.
  13. Roer een scheutje water en eventueel de peterselie door de jus en breng deze op smaak met peper en zout.
  14. Snijd de kip in stukken en serveer deze met de groenten en de jus.