Rob's kookboek

Kip aan het spit met pittige barbecuesaus

Bereidingstijd
Benodigdheden voor de saus
  • 25 g boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 150 ml bouillon
  • 2 eetlepelsmosterd
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels Worcestershiresaus
  • 6 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • zout
  • peper
Benodigdheden voor de kip
  • 1 kip van ca. 1 kg
  • 2 eetlepels citroensap
  • zout
  • peper
  • 1 grof gesnipperde ui
  • 2 eetlepels grof gehakte peterselie
Bereidingswijze saus
  1. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook ca. 4 minuten.
  2. Voeg de azijn, de bouillon, de mosterd, de suiker en het laurierblad toe en breng alles aan de kook.
  3. Draai het vuur laag en laat de vloeistof ca. 15 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Voeg de Worcestershiresaus, de tomatenketchup, de tomatenpuree en wat zout en peper toe en laat de saus nog ca. 5 minuten doorkoken.
  5. Verwijder het laurierblad en laat de saus afkoelen.
Bereidingswijze kip
  1. Wrijf de kip van binnen en van buiten met keukenpapier droog.
  2. Bestrijk de binnenkant van de kip met het citroensap en strooi wat zout en peper over en in de kip.
  3. Doe de stukken ui en de peterselie in de buikholte van de kip en steek de kip aan het draaispit.
  4. Bestrijk de kip met de barbecuesaus en rooster hem in ca. 1 uur bruin en knapperig.
  5. Bestrijk de kip tijdens het grilleren regelmatig met de barbecuesaus.
  6. Serveer de rest van de saus bij de kip.