Rob's kookboek

Kip Diable

Poulet à la Diable

Benodigdheden
  • 1 haantje
  • 120 g boter
  • 3 eetlepels mosterd
  • cayennepeper
  • 200 g paneermeel
  • 1 citroen
  • 30 ml azijn
  • 200 ml witte wijn
  • 300 ml bouillon
  • 2 sjalotjes
  • 50 g bloem
  • peterselie
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Verwarm 60 gram boter, zodat ze juist gesmolten is.
  2. Snij het haantje in twee helften.
  3. Snij de citroen doormidden.
  4. Wrijf het haantje in met een halve citroen, geef er zout en peper over en strijk ze met een kwast in met gesmolten boter.
  5. Leg ze in een ovenvaste schaal en schuif deze in een oven van 170°C.
  6. Laat ze 25 minuten braden.
  7. Keer ze na 12 minuten om.
  8. Meng de mosterd met wat cayennepeper.
  9. Haal de haantjes uit de oven en smeer ze helemaal in met mosterd.
  10. Strooi er zoveel paneermeel over, dat er een dikke laag op zit.
  11. Geef er de rest van de gesmolten boter over en zet de schaal nu onder de salamander.
  12. Draai het vlees vaak om.
  13. Schil de sjalotjes en hak ze fijn.
  14. Doe ze met de wijn en de azijn in een pannetje en laat het tot 1/3 reduceren.
  15. Kneed de rest van de boter met de bloem tot een beurre manié.
  16. Voeg de bouillon bij de sjalot en wat cayennepeper en laat het 10 minuten koken.
  17. Klop dan de beurre manié met beetjes door de saus zodat deze dikker wordt.
  18. Was en hak wat peterselie en geef deze in de saus.
  19. Als de haantjes mooi bruin zijn, leg ze dan op een voorverwarmde schaal en geef er de saus in een sauscière bij.