Rob's kookboek

Kip met clementines

Poulet aux clementines

Benodigdheden
  • 2 kleine haantjes
  • 8 sneden witbrood
  • l kopje paneermeel
  • 240 g boter
  • 6 clementines
  • 150 g kippelevers
  • 150 ml curaçao
  • 300 ml slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 sinaasappel
  • 2 kruidnagels
  • paprikapoeder
  • cayennepeper
  • gemberpoeder
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Was 2 clementines, droog ze af en rasp er de oranje schil dun af.
  2. Doe de helft van deze rasp in een mortier samen met de kruidnagelen wat gemberpoeder, wat paprikapoeder en twee eetlepels curaçao.
  3. Snij 50 gram boter in stukjes en voeg ze er bij, evenals wat cayennepeper, zout en peper.
  4. Stamp al deze ingredienten tot een homogene pasta.
  5. Werk er het paneermeel door.
  6. Snij de levertjes in brunoise.
  7. Smelt 30 gram boter in een pan, sauteer hierin snel de stukjes lever, zonder ze geheel gaar te laten worden.
  8. Flambeer ze met een eetlepel curaçao.
  9. Schil twee clementines, haal het wit weg en verdeel ze in vieren.
  10. Stop de kwarten in de haantjes, evenals de levertjes en het boter-paneermeel mengsel.
  11. Naai de haantjes dicht.
  12. Smelt 70 gram boter en sauteer hierin op zacht vuur de haantjes.
  13. Pers de sinaasappel uit en geef de helft hiervan bij beetjes over de haantjes.
  14. Laat zo 50 minuten op klein vuur koken.
  15. Draai de haantjes vaak om.
  16. Schil de rest van de clementines en deel ze doormidden.
  17. Doe de suiker in een pannetje, geef er wat sinaasappelsap bij en laat de suiker caramelliseren.
  18. Als de caramel bruin is, geef er dan de rest van het sinaasappelsap en van de curaçao bij.
  19. Zorg ervoor dat de caramel oplost. Voeg hier de halve clementines bij.
  20. Laat drie minuten warmen op zacht vuur zonder dat het aan de kook komt.
  21. Smelt de rest van de boter in een pan en bruineer hierin de sneden brood aan beide kanten.
  22. Leg de sneden brood twee aan twee op een voorverwarmde dienschaal en houd ze warm.
  23. Laat de haantjes uitlekken en snij ze in tweeën.
  24. Leg ze op telkens twee sneden brood.
  25. Leg de clementines er omheen.
  26. Giet de caramelsaus in de pan van de haantjes, geef er de rest van de schil bij, wat paprikapoeder en de slagroom.
  27. Geef er zout en peper bij, wat cayennepeper en gemberpoeder.
  28. Laat de saus onder voortdurend kloppen met de garde wat reduceren.
  29. Schenk ze over de haantjes en serveer.