Rob's kookboek

Kip uit de Römertopf

Bereidingstijd
  • ca. 1 uur en 50 minuten.
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 hele kip
  • 25 g boter
  • 250 g champignons
  • 300 g prei
  • ½ eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 50 ml koffieroom
  • peper
  • zout
Tip van de kok
  • Lekker met gebakken aardappels.
  • Vervang de champignons en de prei eens door 400 g panklare roerbakgroenten.

Bereidingswijze
  1. Zet de römertopf ca 15 minuten in ruim koud water.
  2. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  3. Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringetjes.
  4. Smelt de boter en doe er peper en zout in en bestrijk er de kip mee.
  5. Leg de kip in de römertopf en verdeel de prei en champignons en de prei eromheen.
  6. Besprenkel met citroensap en strooi peper en zout over de groenten.
  7. Plaats de gesloten schotel in de oven.
  8. Stel de oven in op 250° C en braad de kip in ca. 1½ uur gaar.
  9. Neem de kip uit de schotel en houd deze warm onder aluminiumfolie.
  10. Roer de tomatenpuree en de koffieroom door de groeten en het stoofvocht en zet de schaal zonder deksel 5 minuten terug in de oven.
  11. Verdeel de kip in stukken en serveer met de groenten.