Rob's kookboek

Kipfilet in spekjessaus

Bereidingstijd
  • 25-30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 kipfilets van 100-150 g per stuk
  • peper
  • zout
  • 100 g bloem
  • 60 g boter
  • 100 g dobbelsteentjes gerookt spek
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 2½ theelepel paprikapoeder
  • 500 ml kippebouillon van 1 tablet
  • 150 ml koffiemelk
  • 3 eetlepels madeira
  • worcestersaus
  • 2-3 toefjes peterselie
Wijntip
  • Schenk bij de kip een jonge beaujoiais.
Tip van de kok
  • Gebruik in plaats van kipfilets een hele poularde van 1200 g. Houd er wel rekening mee dat de bereidingstijd dan ongeveer 1 uur bedraagt.
  • Vervang de spekjes eens door blokjes ham en stukjes rode paprika.
Bereidingswijze
  1. Bestrooi de kipfilets met peper, zout en 40 gram van de bloem.
  2. Smelt de boter in een koekepan en bak de kipfilets daarin goudgeel.
  3. Neem de kipfilets uit de pan.
  4. Smoor op een laaggedraaide warmtebron in het achtergebleven braadvet het spek, de ui en de knoflook.
  5. Laat dit niet bruin worden.
  6. Roer er voorzichtig de rest van de bloem en 2 theelepels van het paprikapoeder door en laat het mengsel in enkele minuten gaar worden op een laaggedraaide warmtebron.
  7. Giet er dan de bouillon bij en roer het geheel tot een gladde saus.
  8. Voeg aan de saus naar smaak de koffiemelk, de madeira, zout, peper en worcestersaus toe.
  9. Leg de kipfilets terug in de pan met saus en laat ze daarin 6 rninuten zacht sudderen.
  10. Schik de kipfilets op een serveerschotel en schenk hierover de helft van de saus.
  11. Garneer de kip met de peterselie en strooi er de rest van het paprikapoeder over.
  12. Spoel de sauskom om met koken water en serveer hierin de rest van de saus.