Rob's kookboek

Kipfilet met champignons

Suprême de volaille aux champignons

Benodigdheden
  • 4 kippeborstfilets
  • 100 g boter
  • 2 lapjes rauwe ham
  • tijmpoeder
  • 75 g bloem
  • 150 ml madera
  • zout
  • peper
  • 100 g borstspek
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 bouquet garni
  • 100 ml bouillon
  • 1 bleekselderij
  • 250 g champignons
  • 1 bosje peterselie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
Bereidingswijze
  1. Was wat peterselie en hak die fijn.
  2. Snij de filets in de dikte open, bestrooi de binnenkant met peper en zout en leg er een half plakje ham in.
  3. Geef er wat tijm over.
  4. Sluit de filets en steek ze vast met een borrelprikker.
  5. Wentel ze door de bloem.
  6. Klop de overbodige bloem af.
  7. Smelt 50 gram boter in een pan en sauteer hierin de filets gedurende 10 minuten.
  8. Draai ze vaker om.
  9. Snij ondertussen het spek in brunoise, schil en hak de ui fijn.
  10. Schil de wortel, snij ze in kleine brunoise.
  11. Snij de selderij in dunne plakjes.
  12. Maak de champignons schoon en ciseleer ze.
  13. Smelt de rest van de boter in een pan, sauteer hierin 10 minuten de champignons, haal deze eruit en houd ze warm.
  14. Doe spek, ui, wortel, selderij en bouquet garni in dezelfde boter en laat deze bruin sauteren.
  15. Geef er dan bloem over, roer goed en schenk er de bouillon op en de helft van de madera.
  16. Geef er de tomatenpuree bij, zout en peper en laat 20 minuten op zacht vuur koken.
  17. Leg de borstfilets op een voorverwarmde schaal, haal de borrelprikkers weg, leg de champignons midden op de schaal en houd de schaal warm.
  18. Geef de rest van de madera in de braadboter van de filets, schraap alle aanbaksels los en laat een paar minuten koken.
  19. Zeef de saus, geef er het braadvocht van de filets bij en laat nog even koken.
  20. Schenk wat saus over de filets, geef er wat peterselie over en serveer.