Rob's kookboek

Kippelevertjes in kerriesaus

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g kippelevertjes peper
  • zout
  • 90 g boter
  • 60-65 g bloem
  • 1 kleine zeer fijn gesnipperde ui
  • ¾-1 eetlepel kerrie
  • 1 blik (227 g) ananasstukjes op sap
  • 400 ml bouillon van 1 kippebouillontablet
  • 2-4 eetlepels room of koffiemelk
Wijntip
  • Schenk bij dit gerecht liever geen wijn. De levertjes en kerrie zijn erg moeilijk met een wijn te combineren. Mineraalwater met of zonder koolzuur is het meest geschikt.
Tip van de kok
Bereidingswijze
  1. Snijd de kippelevers los van elkaar en verwijder velletjes of ongerechtigheden.
  2. Spoel de levertjes af en dep ze direct droog met keukenpapier.
  3. Bestrooi ze met peper en wat zout.
  4. Strooi 2 eetlepels van de bloem door de levertjes en schud deze dan om, zodat alle zijden gebloemd zijn.
  5. Wrijf in de zeef de steeltjes los van de rozijnen.
  6. Spoel de steeltjes onder stromend water weg.
  7. Warm de rozijnen onder water in een kleine steelpan 5 minuten op.
  8. Verwarm 60 gram van de boter in de koekepan en bak hierin de levertjes onder af en toe omschudden aan alle zijden in 4-5 minuten mooi bruin.
  9. Neem de stukjes lever daarna even uit de pan.
  10. Doe de rest van de boter bij de jus in de pan en fruit daarin de uisnippers glazig.
  11. Voeg de kerrie toe en strooi de rest van de bloem in de pan.
  12. Roer tot de bloem is opgenomen door de boter en laat alles enkele minuten heet worden op een laaggedraaide warmtebron.
  13. Giet de helft van de bouillon in de pan en roer tot een dikke gladde saus ontstaat.
  14. Roer er de rest van de bouillon door en laat alles onder voortdurend roeren zacht koken.
  15. Giet de rozijnen in de zeef af en doe ze in een kom.
  16. Giet de ananas in de zeef af en bewaar het sap.
  17. Snijd eventueel grove stukken klein.
  18. Schep de ananas door de dikke kerriesaus.
  19. Doe er de kippelevers bij en roer alles door elkaar.
  20. Giet zoveel van het ananassap bij de saus, dat deze de juiste dikte heeft.
  21. Proef de saus en maak deze naar smaak af met zout en peper en naar wens room of koffiemelk.