Rob's kookboek

Oranje kip

Bereidingstijd
  • ca. 1 uur en 20 minuten.
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 hele kip
  • 50 g boter
  • 1 ui
  • 2 handsinaasappels
  • 500 g geraspte winterwortel
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ envelopje saffraanpoeder
  • peper
  • zout
  • citroensap
Tip van de kok
  • Serveer dit gerecht met rijst.

Bereidingswijze
  1. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
  2. Boen 1 sinaasappel goed schoon.
  3. Snijd met een scherp mes de oranje schil heel dun af.
  4. Schil beide sinaasappels dik en snijd het vruchtvlees in plakken.
  5. Snijd de wortels in dunne reepjes.
  6. Bestrooi de kip met peper en zout.
  7. Verwarm de boter in een braadpan en braad de kip hierin rondom goudbruin.
  8. Neem de kip met een schuimspaan uit de pan.
  9. Fruit nu de ui in het bakvet zachtjes 4 minuten.
  10. Roer kaneelpoeder en 1 dl water erdoorheen.
  11. Leg de kip weer in de pan stoof hem afgedekt ca. 40 minuten.
  12. Keer de kip af en toe.
  13. Voeg nu de reepjes sinaasappelschil en de reepjes wortel toe en stoof de kip nog 25 minuten.
  14. Neem de kip uit de pan.
  15. Roer eventueel het safraanpoeder met een eetlepel het water los en roer dit door het braadvocht.
  16. Leg de plakken sinaasappel in de pan en laat ze in enkele minuten warm worden.
  17. Breng de jus op smaak pet peper, zout en eventueel wat citroensap.
  18. Verdeel de kip in stukken, serveer met de plakken sinaasappel en de wortelreepjes in de jus.