Rob's kookboek

Piepkuiken speciaal

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Marineertijd
  • 6-8 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 panklare piepkuikens van 600 gram
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • peper
  • zout
  • 100 ml ketjap benteng manis
  • 3 eetlepels goudgele honing
  • 50 ml droge sherry
  • 4 zeer fijn gesnipperde sjalotjes
  • 5 eetlepels slaolie
  • 40 g amandelsnippers
  • 500 ml kippebouillon
  • 1 eetlepel aardappelmeel
Wijntip
  • Schenk bij de piepkuikens een jonge rode wijn.
Tip van de kok
  • Vervang de ketjap benteng manis door tomatenketchup met 2 eetlepels suiker, de sherry door 3 eetlepels citroensap en de honing door abrikozen-, gember- of ananasjam.
  • Neem in plaats van de piepkuikens, braadkuikens van 800 gram, waardoor de porties wat groter worden.
  • Snijd de kuikens eventueel in helften als dat geschikter is voor het gebruikte keukenmateriaal.
Bereidingswijze
  1. Was de kuikens in- en uitwendig met lauwwarm water en laat dat in het vergiet goed uitlekken.
  2. Bind ze desgewenst in model op.
  3. Maak een glad papje van het gemberpoeder met ½ theelepel peper, ¾ theelepel zout en een paar druppels ketjap.
  4. Roer in een grote kom het papje, de rest van de ketjap, sherry en sjalotjes door elkaar.
  5. Leg de kuikens in de marinade.
  6. Keer die daarin gedurende de marineertijd geregeld om-en-om.
  7. Zorg ervoor dat de vloeistof ook het inwendige van de kuikens bereikt.
  8. Laat de kuikens in het vergiet, geplaatst op een diep bord uitlekken en dep de dieren met keukenpapier goed droog.
  9. Bewaar de marinade.
  10. Verwarm in de vleespan 1 eetlepel van de olie en voeg de stukjes amandel toe als de olie heet is.
  11. Schep de amandeltjes met een vork met lange steel om tot ze goudgeel gekleurd zijn.
  12. Neem ze dan met zo weinig mogelijk olie uit de pan.
  13. Leg ze op dubbelgevouwen keukenpapier, zodat aanhangende olie kan worden geabsorbeerd.
  14. Doe 4 eetlepels van de olie in de pan en bak de kuikens, zodra de olie goed warm is, rondom mooi van kleur.
  15. Schenk langs de wand langzaam de kippebouillon in de pan en laat de jus koken.
  16. Sluit de pan, temper de warmtebron en laat het kippevlees gaar sudderen.
  17. Verwijder het eventueel gebruikte bindtouw.
  18. Schenk 100 milliliter van de gebruikte marinade in de pan.
  19. Controleer of de kuikens gaar zijn; een poot is dan gemakkelijk in het gewricht te bewegen.
  20. Laat de kuikens even boven de pan uitlekken en breng ze over op de serveerschotel.
  21. Maak een papje van het aardappelmeel en wat koud water en bind daarmee de jus wat bij.
  22. Proef de jus en voeg naar smaak nog wat van de marinade, peper en zout toe.
  23. Bestrijk de piepkuikens met de honing en garneer ze met de geroosterde amandelsnippers.