Rob's kookboek

Poularde à la paysanne

Bereidingstijd
  • 1 uur en 50 minuten
Benodigdheden voor 4-6 personen
  • 1 opgebonden poularde (een jong gemest hoen) van 1,5-2 kg
  • zout
  • gemalen witte peper
  • 1 mespunt gemalen foelie
  • 170 g boter
  • 250 ml hete bouillon
  • 2 grote stevige uien of 250 g panklare sjalotten
  • 1 grote mooie winterwortel
  • 1 kleine knolselderij
  • 250 g gedopte erwten
  • 250 g dunne sperzieboontjes
  • 1 theelepel suiker
  • 1 mespunt nootmuskaat
Wijntip
  • Een eenvoudige rode wijn, licht en fruitig, uit de Languedoc, Provence, Bordeaux, Bougogne of Beaujolais doet de poularde à la paysanne eer aan.
Tip van de kok
  • U kunt de poularde uitstekend in de oven braden of grillen (braad/grilltijden 6-7 kwartier, oven 175-200°C).
  • De groenten zijn allemaal apart te bereiden maar in het traditionele plattelandsrecept worden alle groenten met de kip of poularde samen gestoofd.
Bereidingswijze
  1. Spoel de poularde van binnen en van buiten met lauwwarm water af.
  2. Dep het vlees droog met keukenpapier.
  3. Wrijf de poularde in met zout, peper en de gemalen foelie.
  4. Kruid de poularde ook aan de binnenzijde.
  5. Verhit 100 g boter in de braadpan.
  6. Doe de poularde in de pan als het schuim begint weg te trekken en de boter begint te kleuren.
  7. Bak de poularde op een vrij hoog gedraaide warmtebron in 20 minuten aan alle zijden mooi bruin.
  8. Giet de bouillon in de pan en breng de inhoud aan de kook.
  9. Sluit de pan en temper de warmtebron.
  10. Laat de poularde in 1 uur en 15 minuten gaar worden.
  11. Keer de poularde regelmatig en laat deze niet te lang op de borstzijde liggen.
  12. Vul 2 pannetjes half met water en breng dit met wat zout aan de kook.
  13. Schil de uien, de wortel en de knolselderij.
  14. Snijd de groenten in gelijke blokjes.
  15. Smelt 40 g boter in de grotere pan en doe de blokjes groente erin.
  16. Sluit de pan.
  17. Smoor de groente op een laaggedraaide warmtebron in 20 minuten gaar.
  18. Zorg ervoor dat de groenten niet gaan kleuren.
  19. Doe de erwten en de sperzieboontjes in de pannetjes met kokend water.
  20. Temper de warmtebron als de inhoud opnieuw kookt.
  21. Sluit de pannetjes en laat de erwten en boontjes in 15 minuten gaar koken.
  22. Warm de serveerschaal en de juskom voor in de oven of spoel ze af met heet water en droog ze direct af.
  23. Controleer of de poularde gaar en mals is.
  24. Snijd of knip de touwtjes door waarmee deze opgebonden is.
  25. Verwijder de toutjes.
  26. Sluit de pan.
  27. Giet de doperwten en sperzieboontjes af en doe de groente terug in de pannetjes.
  28. Doe in elk pannetje 15 g boter en schudt de inhoud om.
  29. Maak de doperwten op smaak af met 1 theelepel suiker en strooi wat nootmuskaat over de sperzieboontjes.
  30. Breng de blokjes ui, wortel en selderij op srnaak met wat zout en peper.
  31. Leg de poularde in het midden van de schotel en schep de verschillende groenten hieromheen.
  32. Serveer de schotel direct.
  33. Geef er de jus apart bij in de verwarmde juskom.