Rob's kookboek

Zondags kippepotje

Bereidingstijd
  • 2 uur
Benodigdheden voor 6 personen
  • 1 opgebonden verse kip van 1½ kilogram met hart, lever en maag
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 1 kalfsschenkel van 150 gram
  • 2 stukken kalfsbeen
  • 2 kruidnagels
  • 1 middelgrote gepelde ui
  • 1 middeldikke panklare stengel bleekselderij
  • 1 kruidenbuiltje voor kippe-bouillon
  • 2 kippebouillontabletten
  • 150 g kalfsgehakt
  • 100 g zeer fijn gesnipperde ham
  • 2-4 geperste teentjes knoflook
  • 1 zeer fijn gesnipperd sjalotje
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 klein ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 50 ml melk
  • 1-2 theelepels tijmpoeder
  • ¼-½ theelepel laurierbladpoeder
  • 1 mespunt geraspte nootmuskaat
  • worcestersaus
  • zout
  • peper
  • 75 gram zeer fijn gehakte rookworst
  • 6 panklare middeldikke winterwortelen
  • 3 meiknollen
  • 3 panklare middeldikke preien met lichtgroen blad plukjes peterselie
Bereidingswijze
  1. Was de kip zorgvuldig met lauwwarm water.
  2. Bestrijk de kip met wat citroensap en zet deze met de organen afgedekt en koel weg.
  3. Breng 1½ liter water aan de kook.
  4. Spoel de schenkel en beenderen met warm water af.
  5. Doe ze in de pan.
  6. Laat ze enkele minuten koken.
  7. Giet het kooknat af.
  8. Vul de pan met 2 liter water.
  9. Breng de schenkel en beenderen opnieuw aan de kook.
  10. Prik de kruidnagels in de ui.
  11. Doe die met de selderij, het kruidenbuiltje en de bouillontabletten in de pan.
  12. Doe er het hart, de lever en de maag van de kip bij.
  13. Laat de inhoud van de gesloten pan zacht koken.
  14. Schep regelmatig het schuim van de bouillon af.
  15. Voeg wat zout toe.
  16. Meng het gehakt met de ham, het knoflook, de sjalot en de peterselie.
  17. Voeg het ei, het paneermeel, de melk, het tijm, het laurierbladpoeder, de nootmuskaat en naar smaak worcestersaus, peper en zout toe.
  18. Neem de kip en de organen met een schuimspaan uit de pan.
  19. Laat de kip bekoelen.
  20. Hak de kippelever zeer fijn.
  21. De overige organen worden niet in het gerecht gebruikt.
  22. Roer de gehakte lever en de rookworst door het gehakt.
  23. Kneed dit tot een geheel.
  24. Vul de holte van de kip met het gehakt.
  25. Bind of naai de opening bijna dicht.
  26. Leg de kip in de pan.
  27. Sluit die als de bouillon weer kookt en temper de warmtebron.
  28. Snijd de wortelen overlangs in repen.
  29. Schil de meiknollen.
  30. Snijd die in plakken of parten.
  31. Snijd de prei in vingerlange stukken.
  32. Doe alle groente in de pan.
  33. Proef de bouillon.
  34. Laat de inhoud van de pan nog 30-45 minuten zacht koken tot de gevulde kip gaar is.
  35. Neem de kip uit de bouillon.
  36. Leg ze op de snijplank.
  37. Verwijder het bindmateriaal.
  38. Knip de kip voorzichtig open.
  39. Neem de vulling eruit.
  40. Knip of snijd de kip in delen.
  41. Leg de stukken kip op de voorverwarmde serveerschaal.
  42. Snijd de vulling tot plakken.
  43. Schik deze op de schaal.
  44. Schep de schenkel uit de pan.
  45. Verdeel het vlees in kleine stukken en leg deze bij de kip.
  46. Schep met aanhangend vocht de stukken wortel, de meiknol en de prei uit de pan.
  47. Schik deze rondom het vlees op de serveerschaal.
  48. Zeef de bouillon door het vergiet.
  49. Geef een deel van de bouillon bij dit zondags kippepotje.
  50. Garneer dat met wat peterselie.