Rob's kookboek

Koolvis op Engelse wijze

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g koolvis uit de diepvries
  • ¼ bosje peterseliestelen
  • 1 grofgesnipperde ui
  • 1 mespunt tijm
  • 1 laurierblad
  • enkele plakken citroen
  • 1 theelepel witte peperkorrels
  • zout
  • 600 g panklare worteltjes
  • 30 g boter
  • 35 g bloem
  • 250 ml melk
  • 3 hardgekookte en gepelde eieren
  • 1-2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 50 g roomboter
  • 3-5 eetlepels citroensap
  • aroma
  • witte peper
  • plukjes peterselie
Tip van de kok
  • Vervang de diepvriesvis door verse koolvis, kabeljauw of schelvis.
  • Geef aardappelpuree of rijst bij deze gepocheerde vis.
  • Verse kruiden als bieslook, citroenmelisse en/of dragon kunnen dit gerecht een extra verrassende smaak geven.
Bereidingswijze
  1. Laat de vis het liefst 1 uur ontdooien zodat deze beter in porties te verdelen is.
  2. Breng 400 ml water aan de kook met de peterseliestelen, de ui, de tijm, het laurierblad, de plakken citroen, de peperkorrels en zout.
  3. Laatdeze kruidige bouillon 5 minuten zacht koken.
  4. Zet de worteltjes op met zoveel water dat ze juist onderstaan.
  5. Voeg wat zout toe.
  6. Sluit de pan als de groente kookt en temper de warmtebron.
  7. Snijd de vis in 4 stukken en leg deze in de bouillon.
  8. Pocheer de vis, zonder dat deze echt gaat koken in 10 minuten gaar.
  9. Verwarm de serveerschaal voor.
  10. Smelt in de steelpan de boter.
  11. Voeg de bloem toe en roer de ingrediënten tot een roux.
  12. Temper de warmtebron en laat de roux enkele minuten heet worden.
  13. Giet, al roerende, de melk erbij.
  14. Blijf roeren tot een dikke gladde gebonden saus is ontstaan.
  15. Houd deze warm.
  16. Snijd de eieren met de eiersnijder in 6 parten.
  17. Houd hiervan 4 apart voor de garnering.
  18. Maak de rest van de eieren klein met behulp van de eiersnijder of een vork.
  19. Controleer of de vis gaar is en giet deze af.
  20. Bewaar de visbouillon.
  21. Laat de worteltjes uitlekken.
  22. Schep ze in de kom en schud ze om met de suiker, de peterselie en de roomboter.
  23. Maak de saus wat dunner met de visbouillon en roer de fijne stukjes ei door de saus.
  24. Maak deze op smaak af met citroensap, aroma, peper en zout.
  25. Voeg eventueel nog visbouillon toe.
  26. Serveer de vis op de voorverwarmde serveerschaal.
  27. Garneer de filets met partjes ei, worteltjes en plukjes peterselie.
  28. Schep enkele lepels saus over de vis.
  29. Geef de rest van de saus apart in de voorverwarmde sauskom.
  30. Presenteer de rest van de worteltjes in de groenteschaal.