Rob's kookboek

Spaghetti bolognese

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400-500 g spaghetti
  • 3½ eetlepel olie
  • zout
  • 400 g gemengd mager gehakt
  • 2 g gehaktkruiden
  • peper
  • 1 grote fijn gesnipperde ui
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 400 g gepelde tomaten zonder zaad of 1 blik (420 g) gepelde tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree of 2 eetlepels tomatenketchup
  • 100 ml bouillon van ¼ bouillonblokje
  • ½-1 theelepel gedroogde oregano of marjolein
  • ½-1 theelepel basilicum
  • 150-200 g geraspte Parmezaanse of andere pikante kaas
Tip van de kok
  • Vervang de witte spaghetti eens door de volkorenvariant van spaghetti. Het is niet Italiaans, maar wel heel smakelijk.
Bereidingswijze
  1. Zet een grote pan met water op voor de spaghetti en breng het aan de kook.
  2. Doe er een theelepel,olie en sen eetiepsl zout per liter bij.
  3. Meng door het gehakt 3 theelepels zout, de gehaktkruiden en peper naar smaak.
  4. Verhit 3 eetlepels olie in een braadpan of grote koekepan en bak daarin de gesnipperde ui en de knoflook samen met het gehakt.
  5. Maak het gehakt tijdens het bakken los met een vork zodat het korrelig wordt.
  6. Voeg er de tomaten en de tomatenpuree aan toe en roer alles goed door.
  7. Giet er de bouillon bij.
  8. Laat alles zacht doorsmoren.
  9. Laat de spaghetti langzaam in het kokend water glijden en roer het goed om.
  10. Laat de spaghetti 6-8 minuten koken tot hij net gaar (al dente) is, dus vooral niet te zacht.
  11. Voeg aan de tomaten-gehaktsaus naar smaak zout, peper, de gedroogde oregano en het basilicum toe.
  12. Giet de spaghetti af en laat hem goed uitlekken in een zeef of vergiet.
  13. Doe de spaghetti terug in de pan en schud op een laaggedraaide warmtebron het restje olie door de spaghetti.
  14. Doe de spaghetti in een serveerschaal en schep er de tomaten-vleessaus op.
  15. Strooi er wat van de kaas over.
  16. Zet de rest van de kaas in een schaaltje op tafel.