Rob's kookboek

Aïoli

Benodigdheden voor 250 ml saus
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eierdooier
  • snufje zout
  • peper
  • 250 ml lauwe olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
Tip van de kok
  • Zonder vijzel maakt u de saus zo: Pers de teentjes knoflook fijn. Roerde knoflook door de eierdooier en het citroensap. Voeg wat zout toe en druppel onder voortdurend kloppen de olie erbij.
  • Vervang de olijfolie door andere olie en voeg aan de saus mosterd en peper toe.

Een knoflooksaus uit zuid Frankrijk, op ambachtelijke wijze bereid. Serveer de saus bij koud vlees of vis, of als dipsaus bij fondue of barbecue.

Bereidingswijze
  1. Schil de teentjes knoflook.
  2. Spoel de vijzel om met warm water.
  3. Doe de knoflook in de vijzel en stam het goed fijn.
  4. Voeg de eierdooier en wat zout toe.
  5. Blijf goed wrijven en giet er druppelsgewijs wat olie bij.
  6. Doe het citroensap erbij.
  7. Voeg onder voortdurend roeren druppelsgewijs de rest van de olie toe.
  8. Roer de ingrediënten tot een mooie dikke saus.
  9. Maak de saus af op smaak met zout, peper en eventueel citroensap.