Rob's kookboek

Blanke béchamelsaus

Bereidingstijd
  • 10 minuten
Benodigdheden voor 500 ml
  • 500 ml melk
  • stukje ui
  • enkele takjes peterselie
  • 1 klein laurierblad
  • 5 gekneusde peperkorrels
  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem
  • peper
  • zout
  • geraspte nootmuskaat
Tip van de kok
  • Maak een niet-vegetarische blanke saus door in de melk 10-12 minuten 50 g kalfspoelet mee te laten trekken.
  • Maak een blonde béchamelsaus door 40 g boter te gebruiken en daarin al roerende 40 g bloem lichtbruin te bakken.
  • Voeg aan een blonde béchamelsaus ook nog  1/2 bouillontablet, worcestersaus of aroma toe.
  • Maak een bruine béchamelsaus door 60 g boter en 50 g bloem te gebruiken. Bak de bloem in de boter kastanjekleurig en voeg de melk toe. Maak de saus op smaak met 1/2 bouillontablet en worcestersaus.
  • Pas de dikte van de saus aan aan het gerecht waarbij of waarin u de saus gaat gebruiken. Voor een deksaus hebt u in plaats van 6 g boter en bloem 10 g van beide nodig. Terwijl een saus in een groente met veel vocht zoals andijvie en spinazie 12 g boter en bloem nodig heeft.
  • Voor een dunne ragoût met stukjes vlees, garnalen, stukjes ei, blokjes kaas enzovoorts hebt u 8 g boter en bloem nodig.
  • Maak een véloutésaus op dezelfde manier als een béchamelsaus maar gebruik in plaats van melk een geurige bouillon.

Deze saus dankt zijn naam aan de Markies Louis de Béchamel, wiens kok aan het hof van koning Lodewijk XIV van Frankrijk dit veel gebruikte recept heeft bedacht.

Bereidingswijze
  1. Laat de melk met de ui, de peterselie, het laurier en de peperkorrels op een lage warmtebron 5-6 minuten trekken.
  2. Smelt in een steelpan de boter en voeg de bloem toe.
  3. Roer de roux 1 minuut op een laaggedraaide warmtebron.
  4. Zeef de melk en giet al roerende 1 deciliter melk bij het boter-bloem-mengsel.
  5. Blijf roeren tot de saus glad is en verdun die al roerende met de rest van de melk.
  6. Breng de saus al roerende aan de kook en laat het nog 5 minuten op een laaggedraaidewarmtebron en onder af en toe roeren koken.
  7. Proef de saus en voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.