Rob's kookboek

Citroensaus met dille

Benodigdheden voor 500 ml
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml bouillon van 1 vleesbouillontablet
  • 3-4 eetlepels citroensap
  • aroma
  • zout
  • peper
  • takjes verse dille of 1 theelepel dillezaad
Tip van de kok
  • Bij gebruik van dillezaad het zaad met de bouillon laten trekken en later uitzeven. Roer wat gehakte peterselie door de saus.

Deze saus, die ook met andere groene keukenkruiden erg lekker is, kan bij gerechten van vlees, kip, vis, aardappelen, eieren en kaas worden gebruikt.

Bereidingswijze
  1. Smelt de boter in een kleine steelpan en voeg onder goed roeren de bloem toe.
  2. Laat deze roux tenminste 3 minuten op een laaggedraaide warmtebron staan.
  3. Schenk onder het roeren de bouillon met kleine hoeveelheden tegelijk in de pan.
  4. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  5. Draai de warmtebron zeer laag en laat de saus 2-3 minuten koken tot de bloemgaar is.
  6. Voeg naar smaak citroensap, aroma, zout en peper toe.
  7. Spoel de dille even onder stromend water af en sla het water uit de takjes.
  8. Neem de saus van het fornuis; knip de dille boven de steelpan in snippers en roer die voor het serveren door de saus.