Rob's kookboek

Franse slasaus

Bereidingstijd
  • 10 minuten
Benodigdheden voor ruim 300 milliliter
  • 1-1¼ theelepel goudgele mosterd
  • 1 flinke mespunt witte peper
  • zout
  • suiker of honing
  • 1-1½ theelepel geraspte ui
  • 6 eetlepels appelazijn of kruidenazijn
  • 12 eetlepels olie
  • citroensap
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • ½ eetlepel zeer fijn gesneden verse dragon of dragon uit azijn
Tip van de kok
  • Maak ook eens een van de vele variaties van deze Franse slasaus klaar en roer dan, voordat de olie wordt toegevoegd, door de inhoud van de kom een van de volgende bestanddelen: 1 gezeefde hardgekookte eierdooier, 2 theelepels ansjovispasta uit de tube, 2-3 geperste teentjes knoflook, 50 gram fijn gemaakte roquefort of een andere schimmelkaas.
  • Gebruik de vinaigrettesaus in vrijwel elke salade van rauwe of gekookte ingrediënten, maar bij voorkeur niet voor een vruchtensalade.

Deze dressing, die ook vaak vinaigrettesaus wordt genoemd, is in een oogwenk te maken.

Bereidingswijze
  1. Doe de mosterd, de peper en 34 theelepel zout met evenveel suiker en de ui in een kom.
  2. Klop daar wat azijn bij en controleer of zout en suiker zijn opgelost.
  3. Voeg druppelsgewijs onder geregeld kloppen de olie toe.
  4. Proef de saus en voeg naar smaak zout, suiker en citroensap toe.
  5. Schep de peterselie en dragon door de slasaus.
  6. Breng de rest van de saus, die niet nodig is voor direct gebruik, over in een glazen stopfles met wijde hals of in een jampot met kunststof deksel.
  7. Bewaar de saus tot 10 dagen in de koelkast en schud de fles of pot voor het gebruik heel goed, zodat olie en azijn zich weer vermengen.