Rob's kookboek

Koude Bordelaisesaus

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Koeltijd
  • 20 minuten
Benodigdheden voor 400 milliliter
  • 30 g boter
  • 2 zeer fijn gesnipperde sjalotjes
  • 200 ml rode Bordeaux
  • 1 mespunt tijmpoeder
  • ½ klein laurierblad
  • 200 ml lauwe vleesbouillon
  • 3 eetlepels bloem
  • peper
  • zout
  • worcestersaus of sojasaus
  • 100 ml mayonaise
Tip van de kok
  • Vervang de mayonaise door een iets kleinere hoeveelheid crème fraîche.
  • Bij het gebruik van deze koude saus bij zojuist gebakken rood vlees kan jus van het vlees door de saus worden gemengd.

Deze saus past perfekt bij gerechten van zogenaamd rood vlees als entrecôte, chateaubriands of biefstuk.

Bereidingswijze
  1. Verwarm ¾ eetlepel boter in de steelpan.
  2. Fruit daarin de snippers sjalot glazig.
  3. Voeg de wijn, het tijmpoeder en het laurierblad toe.
  4. Laat de vloeistof zacht inkoken tot 100 milliliter.
  5. Verwijder het laurierblad.
  6. Smelt de rest van de margarine in de kleine pan.
  7. Roer er de bloem door.
  8. Laat deze roux op een laaggedraaide warmtebron enkele minuten heet worden, maar niet laten kleuren.
  9. Schenk met kleine hoeveelheden tegelijk de lauwe bouillon bij de roux.
  10. Roer de vloeistof glad.
  11. Breng onder voortdurend roeren de saus aan de kook tot deze dik gebonden is.
  12. Giet de ingekookte wijn erbij en klop alles goed door elkaar.
  13. Dek de saus af met plastic-folie zodat er geen vel kan ontstaan.
  14. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
  15. Roer de mayonaise door de afgekoelde saus.
  16. Maak deze op smaak af met wat peper, zout en worcestersaus.