Rob's kookboek

Spaanse saus

Benodigdheden
  • 40 g fijngesneden mager rookspek
  • 40 g boter
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 100 g fijngehakte winterwortel
  • 2 grofgehakte takjes selderij
  • snufje tijm
  • 1 klein laurierblad
  • 50 ml droge witte wijn
  • 40 g bloem
  • 750 ml runderbouillon
  • 15 g tomatenpuree
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Bak in een koekenpan op een matig vuur de spek uit in de gesmolten boter.
  2. Voeg de ui, de wortel, de selderij, de tijm en het laurierblad toe.
  3. Bak alles op een laag vuur goudbruin.
  4. Schep voorzichtig de helft van het bakvet uit de pan.
  5. Giet er nu de wijn bij en roer het aanzetsel los.
  6. Laat het vocht verdampen.
  7. Voeg al roerende de bloem toe tot een glad mengsel ontstaat en blijf roeren tot dit lichtbruin kleurt (bruine roux).
  8. Giet er langzaam, al roerende, de bouillon bij.
  9. Laat de saus onder af en toe roeren in en niet geheel gesloten pan op een laag vuur inkoken tot 2/3 deel overblijft.
  10. Meng er de tomatenpuree door.
  11. Zeef en verwarm de saus.
  12. Breng deze op smaak met zout en peper.
  13. U heeft nu ca. een ¾ liter saus.