Rob's kookboek

Afrikaans lam

Agneau des Afrikander

Benodigdheden
  • 4 dikke schijven lamsbout
  • 1 teentje knoflook
  • 5 grote tomaten
  • 50 ml wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • cayennepeper
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 2 wortels
  • 2 grote uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 50 g boter
  • olie
  • 100 ml slagroom
Bereidingswijze
  1. Plicheer de tomaten en ontpit ze.
  2. Druk ze door een zeef.
  3. Schil de knoflook.
  4. Stamp deze samen met de mosterdzaadjes fijn terwijl U langzaam een theelepel olie bijvoegt.
  5. Schil de uien en hak ze fijn. Doe de tomatenpulp in een pan, samen met de wijnazijn, het mengsel van knoflook en mosterdzaad, wat cayennepeper, gemalen zwarte peper, de worcestersaus en 2/3 van de gehakte uien.
  6. Voeg er ook zout bij en de suiker.
  7. Breng het mengsel aan de kook en laat het weer afkoelen zodra het kookt.
  8. Leg de schijven lamsvlees in een schaal en bedek ze met het mengsel.
  9. Laat ze twee uur marineren. Verhit de boter in een koekepan.
  10. Laat de schijven vlees uitlekken en sauteer ze snel aan in de hete boter.
  11. Haal ze uit de pan en houd ze warm.
  12. Snij de selderij in fijne reepjes.
  13. Schil de wortels en snij ze in kleine blokjes.
  14. Doe deze groenten met de rest van de uien in de braadboter van het vlees en laat het zachtjes smelten.
  15. Voeg dan de marinade erbij en de room.
  16. Laat nog 5 minuten zachtjes koken onder voortdurend roeren.
  17. Leg de plakken vlees terug in de saus.
  18. Verwarm ze weer zonder de saus te laten koken.
  19. Leg alles op de dienschaal en serveer.