Rob's kookboek

Blanquette van lam

Blanquette d'agneau

Benodigdheden
  • 1 kg lamsvlees
  • 30 g boter
  • 250 ml droge witte wijn
  • 30 g bloem
  • 2 kruidnagels 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • ½ citroen
  • 1 ei
  • 1 bouquet garni
  • peterselie
  • zout
  • peper
  • bouillon
Bereidingswijze
  1. Neem lamsvlees van de schouder of de borst.
  2. Snij het in blokjes.
  3. Was wat peterselie en hak die fijn.
  4. Breng een pan met gezouten water aan de kook.
  5. Doe het vlees erin en laat het twee minuten koken.
  6. Haal het er dan uit en spoel het af met koud water.
  7. Laat het uitlekken.
  8. Schil nu de ui, wortel en knoflook.
  9. Piqueer de ui met de kruidnagels.
  10. Doe het vlees in een pan met de knoflook, de wortel en de ui, het bouquet garni en de witte wijn.
  11. Giet er dan bouillon bij totdat het vlees net onder staat.
  12. Geef er zout en peper over en breng het aan de kook.
  13. Doe de deksel op de pan en laat het zachtjes sudderen gedurende een uur.
  14. Haal dan het vlees uit de pan.
  15. Passeer het kookvocht.
  16. Verhit de boter in een pan en voeg de bloem toe zodat er een blanke roux ontstaat.
  17. Voeg er langzaam 300 ml van de bouillon bij onder voortdurend roeren.
  18. Voeg het vlees erbij en laat het 15 minuten sudderen.
  19. Breek het ei en scheid de dooier van het wit.
  20. Snij de citroen doormidden en pers ze uit.
  21. Meng in een kom de eidooier en wat citroensap.
  22. Geef er enkele lepels saus bij.
  23. Meng dit, van het vuur af, bij de blanquette.
  24. Giet de blanquette in een diepe schaal, strooi er peterselie over en serveer meteen.