Rob's kookboek

Bonenschotel met ragoût

Bereidingstijd
  • 1 uur en 20 minuten
Weektijd
  • 4-8 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 400 g witte bonen
  • 400 g lams- of schapepoelet
  • zout
  • peper
  • 1/3 panklare winterpeen
  • 2 theelepels gedroogd bonenkruid of enkele takjes vers bonenkruid
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 kleine laurierblaadjes
  • 60 g boter
  • 3 zeer fijn gesnipperde uien
  • 25 g bloem
  • ½ theelepel gemberpoederbr> 1 mespunt foeliepoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • 250-300 ml vleesbouillon
  • 4 eetlepels fijngesneden bleekselderij
  • citroensap
  • sojasaus of aroma
Wijntip
  • Een lichte rode wijn, aromatisch en eenvoudig, smaakt uitstekend bij dit gerecht.
Tip van de kok
  • Reken voor lamspoelet 30 minuten stooftijd, voor schaapspoelet 40-45 minuten. Of neem runder- of varkenspoelet met stooftijden van respectievslijk 50-60 en 20-30 minuten.

Bereidingswijze
  1. Spoel de bonen af met veel lauwwarm water.
  2. Verwijdereventuele aangestoken verkleurde bonen en andere onrechtmatigheden.
  3. Zet de bonen in de week met 1,5 l water.
  4. Voor de weektijd: zie (ook) de verpakking.
  5. Bestrooi het lamspoelet met zout en peper.
  6. Doe de winterpeen, wat zout, het bonenkruid, de bleekselderij en de laurierblaadjes bij de witte bonen.
  7. Breng deze aan de kook.
  8. Laat de bonen in een gesloten pan 30-40 minuten zacht koken.
  9. Smelt de boter in de pan.
  10. Bak hierin als hetschuim begint weg te trekken het lamspoelet mooi van kleur.
  11. Voeg de uisnippers toe.
  12. Laat deze meefruiten maar niet bruin kleuren.
  13. Meng de bloem met het gember-, het foelie-, het paprika- en het korianderpoeder.
  14. Voeg de aangelengde bloem toe aan het poelet in de pan.
  15. Schep of roer alles goed door elkaar.
  16. Gist de bouiilon in de vleespan.
  17. Breng de inhoud onder voortdurend roeren aan de kook.
  18. Blijf roeren tot de inhoud bindt en kookt.
  19. Sluit de pan.
  20. Laat de ragoût op een laaggedraaide warmtebrort zeer zacht koken.
  21. Regelmatig roeren.
  22. Neem de laurierbladeren, de winterpeen, en de selderij uit de pan met bonen.
  23. Prak of snijd de peen en selderij fijn.
  24. Voeg ze met het selderijgroen bij de ragoût.
  25. Controleer of de bonen en het vlees gaar zijn.
  26. Giet de bonen af.
  27. Breng de bonen over in de serveerschaal.
  28. Voeg aan de vleesragoût naar smaak peper zout specerijen, citroensap en sojasaus toe.
  29. Schep de ragoût over de boontjes in de schaal.
  30. Serveer het gerecht direct.